Tess Haerens wil iedereen in Waregem warm maken voor burlesque: “Brengt zelfrespect bij”

Tess Verhaeren pakt bij voldoende interesse in januari uit met een cursus voor mannen. © HDV
Redactie KW

De pikante dansact burlesque lijkt helemaal terug sinds de gelijknamige film, met Christina Aguilera in een glansrol, enkele jaren geleden de wereld veroverde. In West-Vlaanderen heeft Tess Haerens (27) zich ontpopt tot een van de betere danseressen in het genre. Haar cursussen genieten een groeiende populariteit. “Ik start in Waregem een nieuwe lessenreeks en de proefles is alweer volzet”, zegt ze.

Tess Haerens is opgegroeid in Waregem, maar woont sinds enkele jaren in Schoten bij Antwerpen. “De liefde gevolgd”, knipoogt ze, “maar Waregem blijft voor altijd in mijn hart.” We spreken af op het dakterras van de ouderlijke woning aan de Drogenboomstraat. Nadat een fles roséwijn geopend is, ontpopt Tess zich tot de perfecte pleitbezorgster voor de burlesque dansact.

Als ik de naam burlesque hoor, dan denk ik aan het Parijse cabarettheater Moulin Rouge. Vind je dat een goed voorbeeld?

“Laat ons zeggen dat dit voor 75 procent zo is. De meisjes op het podium doen ook een verleidingsspel met veel humor, maar dan gaat het toch wel finaal om een striptease en dat is burlesque dus net niet. Burlesque zou je kunnen omschrijven als verleiden zonder te strippen.”

Tess Haerens wil iedereen in Waregem warm maken voor burlesque:
© HDV

Je treedt zelf op. Wat moet ik me daar bij voorstellen?

“Ik word wel eens gevraagd voor een feest. Burlesque dansen, dat is het publiek verleiden, enkele kledingstukken uittrekken zonder een striptease uit te voeren. Er is ook geen fysiek contact met de aanwezigen. Ik stel mijn grenzen. Daarnaast word ik ook wel eens als pin-up geboekt. Samen met de andere vrouwen verwelkom ik dan de bezoekers op een feest of dien ik het eten op als pin-up.”

Nooit last van handtastelijkheden?

“Eigenlijk valt dat goed mee. Op evenementen ervaar ik altijd voldoende respect. Voor de rest heb je het zelf wat in de hand en is het belangrijk hoe je zelf omgaat met anderen. In elk geval weet ik uit ervaring dat humor altijd het perfecte wapen is als er toch eens iemand een stapje te ver zet.”

Zo’n solo-act, gebeurt dat altijd op de tonen van ‘You can leave your hat on’ zoals in de film The Full Monty?

“Neen, voor solo’s kies ik graag eerder dramatische filmmuziek of balletmuziek zoals Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. Tijdens cursussen gebruik ik liedjes uit musicalfilms als ‘Moulin Rouge’ of ‘Burlesque’. Al durf ik ook wel eens iets van Rammstein te gebruiken. Een nummer als Du Hast is daar prima voor geschikt.”

Wat is het speciaalste dat je al is overkomen tijdens zo’n act?

“Dat de muziek uitvalt bijvoorbeeld. Ook heel vervelend is als je je kleren niet uit krijgt. (lacht) Evenmin is het prettig als de persoon aan de knoppen het verkeerde nummer inzet. In alle omstandigheden moet je dan gepast kunnen improviseren.”

Ik sluit niet uit dat ik in januari met een lessenreeks voor mannen start. Dan spreken we trouwens niet over burlesque maar over boylesque

Krijg je soms negatieve reacties?

“Via via hoor je dat wel eens. Sommigen durven wel eens het woord slet in de mond te nemen of noemen burlesque een vorm van hoererij. Vaak gaat het om vrouwen die het nodige zelfvertrouwen missen. Als ik persoonlijk een negatieve reactie krijg, antwoord ik altijd dat ze eens moeten komen kijken naar een show. Mijn oma, toch eerder behoudsgezind, is mijn grootste fan. Dat zegt toch iets, denk ik.”

Je geeft ook cursussen burlesque. Is dat een moeilijk punt voor de deelneemsters als ze ook kledingstukken moeten uittrekken?

“Dat verschilt. In Antwerpen waar ik eerder al eens les gaf, gaat dat sneller dan in Waregem. Daar zijn de vrouwen er na een les of vier klaar voor, terwijl ik dat in Waregem pas tegen het einde van het eerste semester kan aanbrengen. Dat is het verschil tussen een grootstad en een provinciestad vermoed ik maar erg is dat natuurlijk niet. Overigens, wie geen enkel kledingstuk wil uittrekken, is daar niet toe verplicht. Het gaat bij burlesque om het spel van verleiden en dat kan ook met kleren aan.”

Leg eens uit waarom vrouwen zich aan die wulpse dans moeten overgeven?

“Veel vrouwen dansen graag en in de lessen leren ze mooie choreografieën aan, eigen aan burlesque. Ik leer ze daarbij hoe ze hun vrouwelijkheid beter naar voor kunnen brengen. Burlesque dansen, brengt vrouwen ook meer zelfrespect bij en helpt om hun zelfvertrouwen op te krikken. Ik leg er tijdens de cursus ook sterk de klemtoon op dat vrouwen moeten durven zijn wie ze zijn. Het is niet nodig dat ze over de perfecte maten beschikken, zoals de boekskes vrouwen graag opleggen.”

In Antwerpen trekken ze sneller de kleren uit dan in Waregem

Je maakt er een gewoonte van om op het einde van de lessenreeks met de cursisten een liveshow te houden voor publiek. Wil iedereen dan meedoen?

“Zo goed als iedereen doet dan mee, ongeacht het dansniveau. Ik zie dan ook alle vrouwen stralen die avond. In mei volgend jaar komt er een nieuwe show in Waregem.”

Krijg je wel eens vragen van mannen om hen burlesque te leren dansen?

“Tuurlijk. Vorig jaar was er net niet genoeg interesse in Waregem, maar ik sluit niet uit dat ik in januari met een lessenreeks zal starten. De enige voorwaarde is dat er zich voldoende mannen inschrijven. Dan spreken we trouwens niet over burlesque maar over boylesque.”

Ben je zelf veranderd sinds je hiermee bezig bent?

“Heel zeker. Ik ben lang iemand geweest die ongemerkt opging in de massa en ik vond dat goed zo. Door zelf burlesque te leren dansen, heb ik meer zelfvertrouwen en lef gekregen. Het laat me ook toe om even een andere kant van mezelf in de verf te zetten.”

Sassy Secrets, de vzw waarmee je de cursussen organiseert, run jij samen met je moeder. Is dat niet wat vreemd?

“Neen hoor, mijn moeder en ik zijn twee handen op één buik. We hebben een hele goede band. Ik kom vaak naar Waregem en omgekeerd komt zij ook dikwijls naar Antwerpen. In de vzw houdt zij zich bezig met de organisatie en de administratie, ik met het creatieve. Ze volgt zelf ook alle cursussen mee.”

De vraag hoe je naaste familie hier tegenaan kijkt, lijkt dan ook beantwoord.

“Inderdaad. (glimlacht) Trouwens eigenlijk ben ik via mijn moeder in contact gekomen met deze dans. Samen met haar zus nam ze me een jaar of zes geleden eens mee naar een proefles burlesque. Het was compleet tegen mijn goesting maar ik ben toch braafjes meegegaan. Gelukkig maar, want na de show was ik helemaal verkocht.”

Je bent opgegroeid in Waregem maar finaal bezweken voor de grootste stad van Vlaanderen: Antwerpen. Verklaar eens?

“De liefde heeft me naar Antwerpen gedreven. Mijn vriend is van daar en probeer een Antwerpenaar maar eens te overtuigen zich in West-Vlaanderen te komen vestigen. Dus ben ik daar gebleven. Nu ja, zo’n grote inspanning was het niet. Ik ben inmiddels helemaal verslingerd aan Antwerpen. Er is ook zo ongelofelijk veel te doen.”

En wat betekent Waregem dan nog voor je?

“Veel natuurlijk, want hier liggen mijn roots. Mijn familie woont hier ook en ik heb hier ook nog altijd ontzettend veel vrienden. Ik wil dat ook zo houden. Bovendien is het geen toeval dat ik die cursussen in Waregem blijf geven. Ik ben niet van plan om die zomaar stop te zetten.”

En vindt je vriend Waregem inmiddels een leuke stad?

“Ja hoor, de tijd dat hij bij de naam Waregem dacht aan boeren die op een tractor over hun land rijden, is voorbij. (lacht) Hij zegt nu zelfs dat het voor hem hier ook een beetje als thuiskomen aanvoelt. Iets wat hem echt heeft verrast, is hoe hecht de banden tussen mensen hier wel zijn.” (Freddy Vermoere)

De proefles op donderdag 19 september in het OC Eikenhove in Waregem is volzet. Voor de cursus zelf zijn er nog plaatsen vrij. Wie meer info wil over de cursus kan surfen naar www.sassysecretsburlesque.org

BIO:

Privé

Tess Haerens (27) woont samen met Jef Spillemaeckers (28) in Schoten, op 10 kilometer van hartje Antwerpen. Ze groeide op in het centrum van Waregem.

Studies/loopbaan

Tess volgde humane wetenschappen aan het Koninklijk Atheneum in Waregem. Daarna behaalde ze het diploma Orthopedagogie. Ze werkte een jaar als opvoedster is nu projectmanager bij uitzendkantoor TRIXXO.

Hobby’s

Alles draait bij Tess om burlesque. Ze treedt solo op, maar geeft ook les in Waregem. In de vzw die ze daarvoor opgerichtte, werkt ze samen met haar moeder Nancy ‘Nans’ Vynckier. (vfb)

De tips van Tess:

Favoriete horecazaak?

Fools Garden is mijn favoriete café. Na de lessen burlesque gaan we daar meestal nog iets drinken. Ook dient Fools Garden ook wel eens als uitvalsbasis als we gaan stappen in Waregem. Uitbater Arne Naessens is een vriend van mij. Toen hij nog La Corba open hield, zaten we vaak daar. We zijn hem dus gevolgd. Het café zelf kan je omschrijven als een hele gezellige bruine kroeg.”

“Verder doe ik ook heel graag een terrasje op de Markt in Waregem. Dan ga ik bij voorkeur naar Markt 28 of ‘t Labierint. Daar hebben zowel mijn moeder als ik de voorbije jaren nog besteld.”

“Zeker ook een vermelding waard is Escabeche, het Spaanse restaurant met zijn bijzondere tapas aan de Stationsstraat. Voor mij is dit zonder twijfel het beste restaurant van Waregem. Bovendien is het er betaalbaar en met een eerlijke keuken. Ik ga er een keer of drie, vier per jaar iets eten en ik neem altijd de keuze van de chef. Altijd al was dat een meevaller. Ik ben verlekkerd op tapas. Ook in Antwerpen ga ik vaak tapas eten.”

Favoriete evenement?

“Dan denk ik toch in de eerste plaats aan de Waregemse Koersefeesten. De maandag en dinsdag zijn mijn moeder en ik altijd present. De Jaarmarkt op maandag slaan we over omdat het dan te druk is maar ‘s avonds zijn we elk jaar opnieuw op het appel. Dat is echt ook de avond voor de Waregemnaren en dan lijkt het ook alsof elke Waregemnaar aanwezig is.”

“Op dinsdag zijn we dan met de familie in de hippodroom te vinden. Al start ik dan wel met een kater na de maandagavond die meestal heel lang is uitgelopen. We trekken dan altijd naar het middenplein. Veel zien we daar niet van de wedstrijden. Alleen deze waarop we een gokje wagen, bekijken we dan wel. Na de koers is het ook afgelopen. Dan gaan we terug naar huis.”

“Van bij de start gaan we ook naar Hype-O-Dream. Ik ben trots op de mensen die dit dance-event hebben opgestart. Dat staat heel mooi op de kalender van de stad Waregem.” (vfb)