Terug in de tijd: Bank van Roeselare maakt plaats voor De Munt

Op dezelfde plek staan nu De Munt en een KBC-kantoor.© Stefaan Beel
Op dezelfde plek staan nu De Munt en een KBC-kantoor.© Stefaan Beel
Peter Soete

Er was een tijd dat Roeselare een echte stadsbank had. De Bank van Roeselare en West-Vlaanderen was bekend tot ver buiten de stadsgrenzen. Van BvR is al lang geen sprake meer en op de plaats van deze iconische bank vinden we nu De Munt.

De Bank van Roeselare zag in 1932 het licht in de Roeselaarse Noordstraat als doorstart van de Roeselaarse Middenstandsbank. Er kwamen vestigingen bij in Veurne, Ieper en Brugge en na WO II groeide het aantal kantoren in de hele provincie, tot zelfs in Oost-Vlaanderen. Jozef Camerlynck zou zijn hele leven een bepalende figuur zijn van de Bank van Roeselare en de bank professionaliteit bijbrengen.

In 1996 besloot een deel van de aandeelhouders om de aandelen van de Bank van Roeselare te verkopen aan de Kredietbank. De overige aandeelhouders moesten zich hier noodgedwongen bij aansluiten. In 1998 deed de Kredietbank ten slotte een aankoopbod op de aandelen die nog niet in haar bezit waren. Ondertussen was een deel van de kantoren al opgegaan in het net van de Kredietbank. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de Bank van Roeselare als een afzonderlijk merk te behouden, draaiend op het platform van Kredietbank. De fusie van Cera, Kredietbank en ABB-Verzekeringen tot KBC leidde tot de definitieve verdwijning van de Bank van Roeselare.

De Bank van Roeselare werd afgebroken in april 2007.© SBR
De Bank van Roeselare werd afgebroken in april 2007.© SBR

In april 2007 werden de gebouwen van de Bank van Roeselare met de grond gelijkgemaakt en kwam er een revolutionair stadsproject met wooneenheden, winkels, horeca en een kenniscentrum. Op de plaats van het gebouw van de Bank van Roeselare, vinden we nu boetiek Corylie en een KBC-filiaal. (Peter Soete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.