Terrein Mexiceau onder de loep gelegd: “Initiatieven bundelen”

© gf
Redactie KW

Deze week hielden enkele organisaties een brainstormingsessie rond de toekomst voor het terrein Mexiceau. Dit domein beslaat ongeveer 11 hectare groen dicht bij Beernem-dorp achter en naast het wzc Patershof, en is ingebed tussen de Mexicostraat en Hoornstraat. Het domein bestaat uit vijvers, een aantal weiden en wandel- en fietspaden.

Een stuurgroep bestaande uit mensen van Curando, Trefhof, Plukhof, Visclub De Mexicoput en Schakel-Stichting Lodewijk De Raet, hielden een brainstormingsessie waarop toch zo’n vijftig mensen uit de omgeving aanwezig waren. “Sinds een aantal jaren telt het domein enkele initiatieven waaronder de de zelfplukboerderij, de zomerbarak en de visclub”, opent Geert Sturtewagen van Schakel.

“Deelnemers vanuit deze drie recreatiedomeinen sloegen de handen in elkaar en willen nu een stap verder gaan. Ze staan open voor nieuwe initiatieven met de nadruk op zachte recreatie met respect voor de natuur. Het eerste wat je opvalt als je dit domein betreedt, is water. We hebben centraal de twee grote waterpartijen, die de levensaders van het domein vormen. Ze bieden een grote biodiversiteit en hier is er mogelijkheid tot recreatie. Vandaag biedt de site kansen op ondernemen, zoals de Plukhof, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Gebruikers kunnen er samen waarde creëren. Curando Oost, als sociaal ondernemer, stelt het terrein ter beschikking om nieuwe initiatieven te laten bloeien”, legt hij uit.

Nieuwe ideeën

Tijdens de brainstorm kwam vooral tot uiting dat rust één van de toonaangevende waarden was, die door alle werkgroepen toch primordiaal werd gevonden. “Het water willen we zoveel mogelijk behouden”, stelt Geert Sturtewagen voorop, die meegeeft dat wellicht tiny houses hier een mogelijkheid biedt om mensen aan te trekken.

“Ook het bos wordt meegenomen in ons concept. Tussen verschillende organisaties zijn bepaalde afspraken gemaakt en kwam tot uiting dat een ontmoetingscentrum niet zou misstaan op deze unieke site. De vijvers ontstonden na jarenlange zandwinning. Het gebied is klaar om vanuit natuur, voedsel, ontmoeting en spel, nieuwe ideeën te ontwikkelen. Onze bedoeling is de talrijke werkgroepen warm te maken voor de kansen die Mexiceau biedt. We willen nieuwe gebruikers betrekken bij Mexiceau, initiatieven bundelen en overkoepelen.”

“We hebben een aantal sleutelwoorden vooropgesteld zoals: beleving, recreatie en educatie, generatie overschrijdend en inclusief werken, ondernemen en wederkerigheid. We willen gemeenschap vormend werken vanuit natuurbeleving en het versterken van de natuurwaarden. Daarom is het goed zoveel mogelijk denkbeelden vanuit de werkgroepen aan te nemen en van daaruit te vertrekken om verschillende organisaties aan te schrijven om deze site verder te ontwikkelen”, besluit Geert Sturtewagen. Een planning zal opgesteld worden om verder de krachten te bundelen. (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier