Terrassen weer open: “Volledige heropening lijkt nu toch niet meer veraf”

Warre en Niek Devos.© (Foto Kurt)
Warre en Niek Devos.© (Foto Kurt)
Redactie KW

We hebben er lang op moeten wachten, maar op zaterdag 8 mei is het dan eindelijk zover: de horeca mag terug open. Of toch deels, want voorlopig gaat het enkel over de terrassen. Die worden echter, net zoals na de eerste lockdown, quasi overal uitgebreid om het verlies van binnenruimte op te vangen.

Op 18 oktober 2020 werden de laatste pintjes getapt vooraleer de horeca voor de tweede keer de deuren moest sluiten. Niemand had kunnen denken dat we bijna zeven maanden later nog steeds veroordeeld zouden zijn tot takeawaymaaltijden in ons kot.

Op 8 mei komt daar echter verandering in en zetten we eindelijk een eerste stap richting het rijk van de vrijheid met de heropening van de terrassen. Net zoals na de eerste lockdown konden cafés in Lichtervelde een aanvraag indienen bij de gemeente om extra terrasruimte te bekomen en daar werd gretig op ingegaan.

Geen dag te vroeg

Praktisch elke horecazaak breidt zijn terras uit. Zo ook Sander Haeghebaert van Café De Piraat. Aangezien hij geen takeaway kon aanbieden, komt de heropening voor hem geen dag te vroeg. “Ik heb even overwogen om takeaway te doen met cocktails, maar toen kwam er een beperking op het verkopen van alcoholische dranken. Meeneemmaaltijden aanbieden kon niet, gezien ik niet over een aangepaste keuken beschik”, legt Sander uit. “Ik ben dan ook heel tevreden dat we eindelijk weer mogen openen. Niets is zeker natuurlijk, maar ik ga ervan uit dat een volledige heropening nu niet meer veraf is.”

De steun moet blijven doorlopen tot we volledig kunnen heropenen

Bij café-annex-zeefdrukatelier PRINTBAaR was extra terrasruimte geen optie, maar zaakvoerder Niek Devos is toch blij met de heropening. “De open atelierdagen van Kunstwerkt, die gepland stonden in het weekend van 8 mei, kunnen ook dit jaar niet plaatsvinden. In die zin is het wel fijn dat er door de heropening van de terrassen toch wat animo zal zijn bij de PRINTBAaR dit weekend”, klinkt het.

Waar het wel kon, werd er tijdens de tweede lockdown opnieuw massaal ingezet op meeneemmaaltijden. Zo konden we alsnog genieten van de legendarische spaghetti van Den Gouden Appel, een heerlijke Angusburger van WOLF of een verfijnd driegangenmenu van POER. Hoewel veel zaken nog even verder doen met takeaway, wordt ook hier opgelucht adem gehaald dat er vanaf 8 mei weer meer zal mogen. Elk stukje buitenruimte wordt ten volle benut. Zo wordt bij POER de laatste hand gelegd aan een zuidgericht terras dat bij goed weer elke zondag open zal zijn en ook bij Den Gouden Appel maakt men zich op om terug klanten te ontvangen.

Afhankelijk van weer

“We kunnen door de sluiting van een aanpalende zaak ons terras aan de voorgevel nog wat uitbreiden”, zegt zaakvoerster Madelon Vanzieleghem. “De heropening van de terrassen is sowieso een goede zaak, maar we zijn natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Daarom is het belangrijk dat de steunmaatregelen blijven doorlopen tot we volledig kunnen heropenen”, aldus nog Madelon.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten