Terrassen in Ieper blijven dicht door de hitte

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

In de Westhoek steeg de temperatuur donderdag, net als op vele andere plaatsen in het land, tot veertig graden Celsius. Dat bleef niet zonder gevolgen: enkele terrasjes op de Ieperse Grote Markt bleven tijdens de warmste momenten van de dag gesloten.

In Ieper was de hitte een verstoorder van de normale orde. Zo besloten de uitbaters van verschillende horecazaken op de Grote markt hun terrasjes pas om 17 uur te openen. Dat was onder meer het geval in De Kollebloeme en Brasserie Petrus, gelegen aan de zuidkant van de Grote Markt. “Het is voor de klanten gewoon veel te warm om op het terras te zitten”, zegt uitbaatster Suzannah Declercq van Brasserie Petrus. “In de zaak zelf is er airco, maar daarmee alleen redden we het vandaag niet. Ook voor het personeel is het trouwens niet te doen. We besloten daarom om pas later op de dag open te doen. Het is niet de eerste keer dat we dit doormaken, vorig jaar was onze terras eveneens een paar dagen gesloten wegens te warm.”

Aan de overkant van de Grote Markt is er meer schaduw en zit er wel volk op de terrasjes. Dat is onder meer het geval in Les Halles. “Toch houden wij ook rekening met deze extreme temperaturen”, zegt uitbater Chris Bevernage. “Ik laat het personeel in kortere shiften werken. In het café en in de zaal achteraan is het nog te doen, omdat we daar een airco hebben. In de keuken daarentegen is het echt heet. Maar bon, vandaag is het de warmste dag zeker?”

De stad Ieper geeft op haar website enkele tips tegen de warmte. “Zorg dat je altijd water bij je hebt, drink regelmatig en voor je dorst hebt. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Bewaar inspanningen voor de koelere momenten van de dag. Zorg ook voor anderen, ga op warme dagen extra langs of bel regelmatig. Let ook goed op huisdieren”, zijn slechts enkele zaken waarmee mensen best rekening houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.