“Terras is leuk maar toog behoort tot cafécultuur”

Carline Vanherreweghe (uitbaatster), Henry Meurrens (Beselare), Wilfried Deronne (Passendale), Lorenzo Vandromme (Zonnebeke) en Daniel Decuypere (Beselare). (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

Op het terras van café De Elfpenner is Beselare troffen we een onderonsje aan tussen een groep uit Groot-Zonnebeke.

De terrasgangers zijn Henry Meurrens (werfoprichter) en Daniël Decuypere (gepensioneerd) uit Beselare, Wilfried Deronne (gepensioneerd) uit Passendale en Lorenzo Vandromme (bediende) uit Zonnebeke in gezelschap van waardin Carline Vanherreweghe. “We kijken er allemaal naar uit om opnieuw normaal op café te kunnen gaan en weer te starten met onze kaarters”, opent Daniël het gesprek.

“We hebben er heel wat werk ingestoken om ons aan de soms onduidelijke regels te houden”, zegt Carine. “Gelukkig hadden we een overdekt terras wat goed van pas kwam in deze kwakkelzomer want er waren veel minder plaatsen binnen. Vele clubs zoals de leden van de Frontduif en de leden van onze kaartersclub zijn alvast tevreden.”

Dat wordt beaamd door duivenliefhebber Wilfried Deronne. “Een terras is goed als het mooi weer is en het niet anders kan. Ik ben er van overtuigd dat de gezelligheid van het café terugkomt. De toog behoort tot de cultuur van het café. Daar wordt gemakkelijker gespraat onder elkaar en ontstaat er vriendschap.”

“Met vrienden en familie aan de toog zitten, is bijzonder gezellig”, vult Lorenzo aan. “Het is ook de plaats waar wereld- en plaatselijke problemen worden besproken en opgelost. Een terras is een alternatief voor de zomer.” Iedereen kijkt opnieuw uit naar het normale. “Het zal wel even wennen worden om alles weer te plaatsen zoals voor corona. Ik ben ervan overtuigd dat de klanten heel vlug hun plaats van gewoonte zullen terugvinden.”

Volgens Henry, Daniël, Wilfried, Lorenzo en Carline wordt 1 september net zoals de start van het nieuwe schooljaar iets om naar uit te kijken, want dan wordt de toog, het cultureel erfgoed van het dorpscafé, opnieuw in ere hersteld. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier