Terra Porcorum uit Staden viert 30ste verjaardag met dolle komedie

De acteurs van Terra Porcorum hopen ook tijdens hun 30ste bestaansjaar op volle zalen. Op de foto zie je Fernand Bondue, Koen Sercu, Frederik Vanbesien, Winny Fieuw, Ferry Willaert, Fabienne Bertrand, Ann Verhulst, Kristien Thevelein, Ann Van Acker en Rudi Vande Borre. Ontbreken op de foto: Ann Deleu, Jeannine Vanbiervliet, Christa Kesteloot. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Toneelvereniging Terra Porcorum staat vanaf eind oktober met haar 30ste productie op de planken. Als jubileumstuk werd de komedie ‘Een bruid kwam op bezoek’ uitgekozen. De vereniging voert overwegend komedies op, maar startte dertig jaar geleden met een revue.

“Terra Porcorum startte op initiatief van Herwig Dejonghe en Ivo Blomme in 1989”, weet voorzitter Ferry Willaert. “De twee vatten het idee op om in Westrozebeke een revue op te voeren nadat ze de revue in Ieper bijgewoond hadden. Ze waren van mening dat een revue ook in Westrozebeke mogelijk moest zijn. Nadat ze een aantal gelijkgestemde zielen gevonden hadden ging de bal aan het rollen.”

De kersverse vereniging ging op zoek naar een naam. “Daarbij werd geopteerd voor een naam die de eigenheid van Westrozebeke moest weergeven”, gaat Ferry verder. “Het varkensvlees haalde het uiteindelijk van de bebloemingreputatie. Dat resulteerde in de naam ‘Terra Porcurum’, Latijn voor ‘zwijnenland’. De naam werd bovendien gefundeerd door een historische tekst uit 1124, waarin gesproken wordt van een stuk land, het ‘Terra Porcurum’ dat door Karel de Goede werd afgestaan aan het kapittel van Sint-Maarten in Ieper en gelegen was tussen Passendale en Westrozebeke.

Ge Moe mo durven

In 1990 werd de eerste revue Ge Moe mo durven opgevoerd, een titel die niet alleen betrekking had op de inhoud, maar ook op de durf van de medewerkers die voordien nooit op de planken hadden gestaan.

“Onze revues werden geschreven door Ivo Blomme en zijn broer Joos en hadden steeds betrekking op het plaatselijke dorpsleven”, gaat Ferry verder. “Omdat het schrijven van een revue veel tijd en energie vereist, werd een jaartje revue telkens afgewisseld met een jaartje toneel.”

“Ondertussen voeren we al 17 jaar geen revue meer op. De laatste werd in 2002 gespeeld en werd zelfs niet door een Westrozebekenaar geschreven. Grote Broere Poepeloere was een parodie op het TV-programma Big Brother. Er werd gestopt met revues omdat de inspiratie doodgewoon weg was.”

“Sedert 2003 brengen we jaarlijks een toneelstuk. We voeren overwegend komedies op. Ons publiek vraagt daar ook naar. Zowat 75 procent vraagt ons bij een nieuwe productie of het ‘om te lachen is’. We brachten echter ook een paar keer een komische thriller en voerden ook de tragikomedie In de Miroir op.”

“Ook dit jaar staan we met een komedie op de planken”, vertelt Ferry. “In Een bruid kwam op bezoek staan twee verstokte vrijgezellen centraal. Wanneer er onverwacht een weggelopen bruid in hun woonkamer opduikt, wordt hun saai dagelijks leventje compleet overhoop gegooid.”

Van de ploeg die 30 jaar geleden startte, staan er straks nog drie op de planken: Ferry Willaert, Ann Verhulst en Fabienne Bertrand. “Ik speelde zelfs alle 30 voorstellingen.”, vertelt Ferry.

“Voor de toekomst hopen we op verjonging. Ik zou het enorm jammer vinden moest Terra Porcorum er door een gebrek aan vers bloed mee moeten ophouden.”

Er werd gestopt met revues omdat de inspiratie doodgewoon weg was

“We hebben jaren geleden met ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ een jeugdtoneelgroep opgericht met de bedoeling jonge mensen te laten doorstromen naar ‘Terra Porcorum’. Ik zette mij gedurende 13 jaar als regisseur met hart en ziel in voor het jeugdtoneel maar uiteindelijk is ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ door een gebrek aan enthousiaste, jonge mensen die graag op de planken staan, ter ziele gegaan.”

Terra Porcorum voert Een bruid kwam op bezoek op in het voormalige Westrozebeekse gemeentehuis op donderdag 31 oktober om 20 uur, zaterdag 2 november om 20 uur, zondag 3 november om 17 uur, woensdag 6 november om 20 uur, vrijdag 8 november om 20 uur, zaterdag 9 november om 20 uur en zondag 10 november om 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 8 euro.

Online ticketverkoop

De online ticketverkoop start op zaterdag 12 oktober om 9 uur op www.terraporcorum.be. Vanaf dan kunnen ook elke dag tussen 16 en 19 uur kaarten besteld worden via 0479 35 64 34.

Nieuwe acteurs, medewerkers of bestuursleden zullen met open armen ontvangen worden. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier