Terminaal zieke Dimitri maakt zijn droom waar

Frank Caby (links bovenaan) krijgt Dimitri Decroos als gelegenheidscopiloot mee tijdens de TBR Rally. Dimitri's vrouw Stefanie Vandermeersch en dochtertje Lieke steunen hem voluit. © SB
Philippe Verhaest

De TBR Rally krijgt voor Dimitri Decroos een speciaal randje. De 37-jarige man werd vijf jaar geleden met acute leukemie geconfronteerd en heeft nog een jaar te leven. Hij wil van elke dag genieten en dankzij de Roeselaarse rallypiloot Frank Caby gaat zijn grote droom in vervulling: als copiloot aan een rallywedstrijd deelnemen. “Ik ben Frank uit de grond van mijn hart dankbaar”, zegt hij.

Het leven lachte Dimitri Decroos (37) toe. Samen met zijn vrouw Stefanie Vandermeersch (37) en hun twee dochters Lieke (7) en Yana (10) hadden ze hun eigen stekje in Poelkapelle en als mecanicien bij Mol had Dimitri ook een goeie job te pakken. “Maar vijf jaar geleden werd mijn wereld helemaal door elkaar geschud”, zegt hij. “Ik kreeg te horen dat ik acute leukemie had en kwam terecht in een rollercoaster van emoties en behandelingen.”

Dimitri ging de strijd met veel moed aan. “Ik kreeg een pak bestralingen en chemokuren en onderging ook een stamceltransplantatie. Die slaagde aanvankelijk, maar mijn lichaam stootte wat later de donor af. En dat heeft grote gevolgen. Een kleine maand geleden kreeg ik te horen dat er geen opties meer over waren. Ik heb nog een jaar te leven. Een enorme klap, maar ik heb gelukkig snel de knop kunnen omdraaien. Nu wil ik alles uit de kan halen. Iedere dag extra is een geschenk en daar wil ik ten volle van genieten, samen met mijn vrouw en onze kinderen.”

Het komende jaar wil Dimitri ook een bucket list afwerken. “Er zijn nog enkele zaken die ik zéker wil hebben meegemaakt”, zegt hij. “En helemaal bovenaan staat mijn rallypassie. Autosport is al mijn hele leven mijn uitlaatklep en de voorbije vijf jaar zorgde het ervoor dat ik mijn ziekte even kon vergeten. Erg veel waard. Maar tot nu toe mocht ik nog nooit zélf in een rallywagen zitten. Die droom wilde ik zeker nog verwezenlijken.”

Het wordt een hele dag lang genieten. En ik weet dat ik bij Frank Caby in uitstekende handen ben

Dimitri’s verhaal raakte bij Roeselarenaar Frank Caby (61) een gevoelige snaar. De vertegenwoordiger in de keukensector zit al 41 jaar in de rallywereld en leerde Dimitri in september vorig jaar kennen. “Er was meteen een klik”, zegt hij. “We bleven contact houden en tijdens een rally op paasmaandag vertelde Dimitri me over zijn droom. Ik wilde er meteen mijn schouders onder zetten. Normaal fungeert mijn echtgenote Carine Ysenbaert (61) als mijn vaste copilote, maar zij staat haar plaats graag voor één keer af aan Dimitri.”

Gezonde zenuwen

Zondag 14 juli staat al een hele tijd met rood in Dimitri’s agenda aangekruist. “Het wordt ronduit genieten”, glundert hij nu al. “Ik maak me op voor een van de mooiste dagen van mijn leven. Hier droom ik al jaren van. Ik heb nu al gezonde zenuwen, maar ik weet dat ik bij Frank in goeie handen ben.”

Klopt, beaamt Frank. “Veiligheid staat altijd voorop. Ik wil vooral dat Dimitri geniet. We werken in en rond Oekene vier manches van telkens 13,5 kilometer af en het resultaat is ondergeschikt aan de beleving. Ook mijn vele sponsors steunen dit initiatief en willen dat Dimitri zich volledig onderdompelt in de rallywereld. Ik weet nu al dat hij de perfecte copiloot zal zijn.”

Dimitri is Frank en diens entourage erg dankbaar. “Ze zitten stuk voor stuk diep in mijn hart”, benadrukt hij. “Die 14de juli zal ik een pak foto’s nemen, want daar zal ik nog lang van nagenieten. Het helpt me ook om alles een plaats te geven. Ik weet dat ik niet zo heel lang meer te gaan heb, maar wil van elke dag een feest maken. Samen met mijn gezin naar zee, bijvoorbeeld. Meer hoeft dat niet te zijn. Maar wat ik op de TBR Rally zal meemaken, blijft voor altijd in mijn geheugen gegrift.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.