Ter Cauwe stelt tentoon in kunstdorp Lissewege

Pol Decuyper en Marc Vanhecke zien in de tentoonstelling een ideale gelegenheid om de werken van de leden bekend te maken bij een groter en breder publiek. © (Foto Jan)
Redactie KW

Traditiegetrouw stelt de Pittemse kunstkring Ter Cauwe tijdens het Zotte Maandagweekend tentoon in de zaal Broeders Maristen. Net als vorig jaar heeft corona ook dit jaar hier echter een stokje voor gestoken. Van 29 juli tot 3 augustus wijken ze met negen leden uit naar kunstdorp Lissewege.

De tentoonstelling van kunstkring Ter Cauwe in de zaal Broeders Maristen is een vast item op de kalender van het Zotte Maandagweekend. Door corona bleven de liefhebbers echter voor het tweede jaar op rij op hun honger. Lid Marc Vanhecke schoot te hulp. “Sinds vele jaren neem ik deel aan de kunstroute in kunstdorp Lissewege, en dit jaar stel ik ook tentoon in pop-up Art Ontmoetingscentrum ‘t Vaartje. Tijdens de besprekingen vertelde uitbater Ingrid Vandamme dat ze op zoek was naar kunstverenigingen die tijdelijk wilden tentoonstellen in de tuin van het centrum. Toen heb ik contact opgenomen met voorzitter Pol Decuyper.”

Blij verrast

“Ik was blij verrast”, zegt Pol Decuyper. “Voor de vereniging liggen alle activiteiten immers al anderhalf jaar stil. Iedereen is weliswaar met zijn kunst bezig gebleven, maar er was geen mogelijkheid om met het resultaat naar buiten te komen. Er is geen tentoonstelling, en ook de eerste editie van ‘Open Atelier’ – de vervanger van ‘Buren bij Kunstenaars’ – in mei van dit jaar kon helaas niet doorgaan. Toen Marc me belde, leek me dat een ideale gelegenheid om toch te kunnen tentoonstellen. En de leden volgden me daarin.”

“We stellen met negen kunstenaars tentoon in ‘t Vaartje: nieuwelingen Carine Bouvry (keramiek) en Sylviane Redolfi (schilderen), Annick Debonné (schilderen), Martin Evrard (keramiek), Carlos Laethem (fotografie), Marlieve Rommel (keramiek), Martin Van Den Driessche (kalligrafie), Marc Vanhecke (metaalsculpturen) en ikzelf met beelden in steen of metaal. Een mooie waaier aan kunstvormen, verspreid over. meer dan vijftig lopende meter tentoonstellingsruimte.”

Groter publiek

“Deze tentoonstelling geeft ons de mogelijkheid om ons werk te tonen aan een breder, en ander publiek. In Pittem is het publiek voor het grootste deel lokaal, met veel familieleden of bevriende kunstenaars. Aan de kunstroute in Lissewege werken meer dan honderd kunstenaars mee. Dat brengt dus al vanzelf een breder publiek met zich mee.”

“Bovendien zullen er ook veel meer mensen onze werken kunnen zien. Op onze tentoonstellingen naar aanleiding van Zotte Maandag krijgen we tijdens het hele weekend om en bij de 250 bezoekers. ‘t Vaartje heeft daarentegen in een weekend om en bij de duizend bezoekers. Dat is toch wel een groot verschil.”

“We zullen proberen zoveel mogelijk zelf aanwezig te zijn op die dagen. Sowieso zal er altijd iemand van ons negenen zijn, om de bezoekers een woordje uitleg te geven.”

29 juli-3 augustus, ‘t Vaartje, Lisseweegsvaartje 28, 11.00-18.30 uur, dicht op woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier