Tentoonstelling Vrij in Menen toont hoe gevangenen hun vrijheid zien

In stadsmuseum ’t Schippershof loopt tot 8 juni de tentoonstelling ‘Vrij’. Tine Ducatteeuw ging in Ieper en Brugge met gevangenen praten. Leerlingen fotografie brengen er de droom van gevangenen over vrijheid in beeld.

De fotografen, die les volgen in de academies van Menen en Gent, stelden hun vrijheidsfoto’s in ’t Schippershof voor. (Foto KDM)

Tine Ducatteeuw, lerares Woord in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord kreeg de vraag van de leerkrachten fotografie van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Menen, Tom Lagast en Reinhard Degrendel: “Ze vroegen of ik niet wou meewerken aan een project in de gevangenis. Het doel was om de gevangenen te vragen om neer te schrijven wat voor hen vrijheid is. Het is ook niet evident om die vraag aan een gevangene te stellen. Sommigen gaven me mee dat het pijn deed om over vrijheid te schrijven.”

Confronterend

Alle brieven verzamelde Tine en overhandigde ze in een grote envelop aan de leerkrachten fotografie. Zij verdeelden de brieven lukraak over de cursisten. “De schrijvers van de brieven hebben ze pas ontmoet op het moment dat de tentoonstelling in de gevangenis in première ging. De ontmoeting was vrij confronterend want de fotografen hadden de brieven geïnterpreteerd en dat resulteerde in vrij verrassende beelden”, klinkt het.

De tentoonstelling is nu nog tot 8 juni in het Schippershof in Menen te zien. Daarna verhuist ze naar Brugge om later in een gevangenis een vaste stek te krijgen. (CR)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.