Tentoonstelling SNT-cursisten fotografie in Brugse stadshallen

Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat Lut De Duytsche niet aan haar proefstuk toe is.
Redactie KW

De expo is daarmee aan zijn tiende editie toe.

Dit weekend worden de hallen van het Brugse belfort ingepalmd door cursisten van de opleiding fotografie aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs SNT. Elk van de tweeënvijftig geselecteerde cursisten heeft een heel parcours afgelegd.

“Stadshallen geven extra elan”

Een twintigtal volgde een reeks basisopleidingen en presenteerde een volwaardig ‘portfolio’. Daarnaast werden de cursisten uit de masterclasses ‘compositie’ en ‘filmisch fotograferen’ uitgenodigd om hun werk te tonen. De blikvanger is de stand van Lut De Duytsche, die de Sarah Verhaeghe Fotografie Prijs won. Haar foto’s prijken dit jaar op de kalender van uitgeverij Vanden Broele.

“Normaal houden wij onze groepstentoonstelling op andere locaties, maar de eerste verdieping van de stadshallen geeft deze jubileumeditie het nodige elan”, vertelt leerkracht fotografie Franky Dewaele. “Bovendien bestaat de opleiding fotografie in onze school dit jaar tien jaar.

“Inmiddels een vriendenclubje”

Stefan Sanders volgde de masterclass ‘compositie’. Stefan vertelt: “Zoals zovelen was ik ooit tevreden met de automatische functie van een fototoestel. Maar na de masterclass ‘abstract’ en deze vervolmaking omtrent compositie denk ik aan ‘filmisch fotograferen’ als volgende stap.” Hij toont ons zijn strakke, geometrische foto’s, waarin de architectuur van een flatgebouw zich amper laten raden. “Beroepshalve is het soms wat zoeken naar tijd, maar meestal lukt het mij om op de cursusavonden present te zijn“, vertelt de sales manager.

Stefan Sanders volgde de masterclass 'compositie'.
Stefan Sanders volgde de masterclass ‘compositie’.

Al acht jaar volgt Chris Dedeyne aan het SNT de ene fotografieopleiding na de andere. De dynamische foto’s die hij presenteert nam hij in Portugal. “Ik blijf kritisch tegenover eigen werk”, aldus de gewezen leerkracht aan Vrije School Haverlo. “Soms komt op een element op foto ineens sterker naar voor als je je foto afdrukt. Na al die jaren vormen wij een groepje dat samen dezelfde masterclasses volgt. We zijn inmiddels een vriendenclubje. Lut De Duytsche is een van die trouwe enthousiastelingen!”

Al acht jaar volgt Chris Dedeyne aan het SNT de ene fotografieopleiding na de andere.
Al acht jaar volgt Chris Dedeyne aan het SNT de ene fotografieopleiding na de andere.

“Foto’s op kalender van Krant van West-Vlaanderen”

Met trots toont Lut ons haar merkwaardige fotoreeks. “Fotografie lijkt bij de genen van onze familie te horen”, zegt zij. “Er was altijd wel iemand met foto’s in de weer.” Zelf is de voormalige verpleegster al vele jaren met de camera op pad.

“Een paar van mijn foto’s vind je dit jaar op de kalender van de Krant van West-Vlaanderen. En elk jaar organiseert uitgeverij Vanden Broele een wedstrijd voor amateurfotografen. De winnende reeks siert dan de jaarkalender van de uitgever. Dit jaar was ik de gelukkige!” De foto’s van Lut nemen ons mee naar stations, pleinen en traphallen waar het silhouet van een anonieme passant de leegte van de ruimte alleen maar lijkt te benadrukken. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat Lut De Duytsche niet aan haar proefstuk toe is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier