Tentoonstelling over 50 jaar JS Wervik: “Tornooi van de Westhoek, dat waren topjaren”

In 1972 speelde JS Wervik op het terrein van Sparta Kruiseke kampioen in het Tornooi van de Westhoek. Men speelde er driemaal op rij op rij en werd Keizer van de Westhoek. © repro MV
Redactie KW

Liefhebbersvoetbalploeg Jonge Sportvrienden Wervik bestaat 50 jaar en dat wordt dit weekend gevierd in de cafetaria van sportcentrum De Pionier met onder meer een tentoonstelling en de huldiging van de kampioenen. JS Wervik behaalde immers de titel in de zondagcompetitie van eerste provinciale bij Vlaanderens Liefhebbers Voetbalbond.

Door Erik De Block

JS Wervik heeft alvast een zeer rijke geschiedenis. “Het is eigenlijk allemaal begonnen met Patrik Zoutard die een voetbalwedstrijd organiseerde en zo ging de bal aan het rollen”, zegt secretaris Noel Bossuyt. “Café Volkshuis in de Molenstraat was ons clublokaal. Ik ben er van heel in het begin bij. Mijn schoonbroer Raymond Breine zaliger was toen voorzitter. Mijn vader Joseph en huisarts Paul Mahieu waren erevoorzitter. Andere bestuursleden van het eerste uur waren onder meer Gerdy Heniaert, Henri Ramaut, Emile Zoutard en cafébaas Albert Durnez, de schoonvader van ereburgemeester Johnny Goos die nog bij ons speelde.”

Een halve eeuw later bestaat het bestuur nu uit voorzitter Ronny Vantomme, secretaris Noël Bossuyt, zijn zonen Dave en Dieter. “Dave is penningmeester en wordt opgevolgd door Stijn Declerck”, overloopt Noël de rest van het bestuur. “Nieuw in het bestuur zijn Niels Wyffels, ploegafgevaardigde Fauve Messely en Giovanni Descan.”

Een deel van het bestuur en de werkgroep voor het 50-jarig bestaan met vlnr Fauve Messely, Niels Wyffels, Fabrice Dewitte, Dave Bossuyt, Giovanni Descan, Noel Bossuyt, Bruno Vanhazebroek, Dieter Bossuyt, Silvy Bonduwe en uitbater Marc Vanneste van lokaal café Sportman.
Een deel van het bestuur en de werkgroep voor het 50-jarig bestaan met vlnr Fauve Messely, Niels Wyffels, Fabrice Dewitte, Dave Bossuyt, Giovanni Descan, Noel Bossuyt, Bruno Vanhazebroek, Dieter Bossuyt, Silvy Bonduwe en uitbater Marc Vanneste van lokaal café Sportman.© MV

Veel foto’s

In de cafetaria van De Pionier is er op zaterdag 1 juni vanaf 16 uur en zondag 2 juni vanaf 10 uur een tentoonstelling. “Ik kwam op het idee om ons 50-jarig bestaan te koppelen aan een tentoonstelling”, vertelt Noel (68). “Voor de tentoonstellingen hebben we veel foto’s. Ook veel oude shirts. We hebben ze wel niet meer allemaal van in de loop der jaren. Er zullen ook veel medailles te zien zijn. Een belangrijk luik zal gaan over onze periode in het Tornooi van de Westhoek. We speelden toen drie keer op rij kampioen en werden keizer.” (lacht)

“Die jaren in het Tornooi van de Westhoek waren de topjaren. We wonnen toen elke week en was het telkens groot feest. We hadden toen een zeer goede ploeg. Met spelers die bij Eendracht Wervik hun plaats in het eerste elftal niet hadden. Zo iemand bijvoorbeeld was wijlen Freddy Degryse, bij ons een echte goalgetter. Daniel Samyn was toen de trainer. Nu is mijn zoon Dieter coach.”

Een archieffoto van een thuiswedstrijd op het terrein in de Hellestraat. Door de bouw van de school moest JS Wervik daar uiteindelijk verhuizen.
Een archieffoto van een thuiswedstrijd op het terrein in de Hellestraat. Door de bouw van de school moest JS Wervik daar uiteindelijk verhuizen.© repro MV

“We speelden toen op zondagnamiddag tegen onder meer Sparta Kruiseke, BS Geluveld, Jespo Komen, GS Voormezele en Bulskamp. Al die ploegen zetten de stap naar de voetbalbond en begonnen in vierde provinciale. Toen er een einde kwam aan het Tornooi van de Westhoek schreven we in bij de VLVB.”

Eerst Hellestraat

JS Wervik speelde zijn eerste wedstrijden in de Hellestraat waar zich nu de schoolgebouwen van Futura bevinden. Noel Bossuyt woont vlak aan de overkant. “Dat was hier toen een weide”, blikt hij terug. “Roger Simono maakte onze eerste kleedkamers. Dat gebeurde in de zaal van ons clublokaal café Volkshuis. We hadden ze gemaakt, maar kregen ze niet uit de zaal. Met als gevolg dat we het daar allemaal weer moesten afbreken.”

“De derby’s tegen Sparta Kruiseke en Blue Star Geluveld lokten maar liefst 350 toeschouwers. Eendracht Wervik speelde wat verderop in de Hellestraat en had 50 man toen we op hetzelfde moment een topper speelden. Er was daar toen veel over te doen. In café ‘t Kanon op de hoek van de Molenstraat en Steenakker hadden we onder impuls van Albert Depoutre en Valeer Isaac zelfs een supportersclub. We gingen op verplaatsing spelen met een autobus en die werd gevolgd door een colonne van nog eens veertig auto’s met supporters.”

Twee ploegen

De afgelopen jaren zijn succesvol voor JS Wervik. “Om de vijf jaar spelen we wel eens kampioen”, zegt Noel. “Er is nog een periode geweest dat we twee ploegen hadden en speelden op zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag. We hielden dat niet aan door een gebrek aan voldoende spelers voor twee teams. Als we met niet genoeg waren op verplaatsing, moesten we voor het vertrek nog iemand bellen of thuis gaan aanbellen. Er is een periode geweest dat we het door een spelerstekort moeilijk hadden maar we deden altijd verder.”

Een archieffoto uit 1988. Huidig burgemeester Youro Casier kwam toen een matchbal overhandigen namens zijn werkgever de socialistische mutualiteit Bond Moyson.
Een archieffoto uit 1988. Huidig burgemeester Youro Casier kwam toen een matchbal overhandigen namens zijn werkgever de socialistische mutualiteit Bond Moyson.© repro MV

JS Wervik speelden op diverse terreinen. Een overzicht. “In de Hellestraat moesten we plaats maken voor de bouw van de school”, aldus de secretaris. “We speelden dan aan wijk De Riemeers, het derde terrein van Eendracht Wervik in de Ooststraat, op Sparta Kruiseke en weken zelfs uit naar een terrein in Ledegem omdat er hier niks beschikbaar was.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier