https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tentoonstelling met beelden over het vroegere dorpsleven in Rollegem-Kapelle

Een van de beelden die Karel Leseck maakte toen hij pastoor was in Rollegem-Kapelle. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Tijdens het weekend van 26 en 27 oktober brengt de Heemkring Rollegem-Kapelle een tentoonstelling in De Kobbe met foto’s gemaakt door amateurfotograaf en pastoor Karel Leseck.

Karel Leseck was pastoor in Rollegem-Kapelle van 1976 tot 2000. Daarna verhuisde hij naar een woning in de Rollegemstraat in Ledegem. Hij is ondertussen 94 jaar en woont nu in Rustenhove. Toen zijn vroegere woning in Ledegem leeggemaakt werd, kreeg de Heemkring Rollegem-Kapelle de vraag of ze geïnteresseerd waren in de vele dia’s die hun vroegere pastoor gemaakt had. “Wij gingen er direct een kijkje nemen en vonden er een uitgebreide collectie van dia’s die pastoor Leseck nam tijdens de vele reizen en feesten van de verschillende verenigingen waar hij nauw bij betrokken was”, vertelt Hubert Vandromme, voorzitter van de Heemkring. Zo ontdekten ze er beelden van de KBG (Kristelijke Bond Gepensioneerden), de KAV, de Ziekenzorg, de fanfare en van de Lourdesreizen uit de jaren 70, 80 en 90.

“In totaal scanden wij meer dan 2400 dia’s in. In onze tentoonstelling maken we heel graag gebruik van al dat materiaal.” In een eerste deel tonen ze de dia’s genomen tijdens die reizen. Later komen dan de feesten in de gemeente zelf aan bod. Beelden van de fanfare komen nu minder aan bod aangezien de tentoonstelling van vorig jaar volledig aan 140 jaar fanfare werd gewijd.

Ledegem en Lauwe

E.H. Karel Leseck werd geboren in Lombardsijde op 21 oktober 1925 in een barak. Zijn vader en moeder huwden in 1923. Karels vader, die in 1928 stierf, was een groentekweker die zijn waren verkocht op de markten aan de kust. Als kind trok Karel al te voet mee naar de markt in Oostende. Karel Leseck werd soldaat vóór de Tweede Oorlog en maakte de bezetting en de oorlog dus mee. “Na de oorlog werd E.H. Leseck leraar in Torhout en daarna onderpastoor in Ledegem van 1956 tot 1963. Hij woonde er eerst een tijdje in het rusthuis want er was nog geen woning klaar voor de tweede onderpastoor. De zaal De Kring is nog een realisatie van de parochie Ledegem uit die periode waar hij de verantwoordelijkheid voor droeg. Hijzelf nam er toen praktisch nog geen foto’s van.” Eenmaal de Kring afgewerkt was, werd Karel Leseck benoemd in Lauwe als derde onderpastoor. Hij begon toen regelmatig zwart-witfoto’s te nemen en op het einde ook enkele dia’s. Hij verbleef in Lauwe tot november 1976.

Rollegem-Kapelle

“Toen Karel Leseck op 51-jarige leeftijd naar Rollegem-Kapelle kwam, werd hij voor de eerste maal pastoor. Als een enthousiast amateurfotograaf nam hij veel dia’s. Als proost was hij nauw betrokken bij de christelijke bewegingen en vergezelde hij hen meestal op hun daguitstappen. Het is uit die periode van 1976 tot 2000 in Rollegem-Kapelle dat de meeste van zijn dia’s dateren.”

In 2016 was er nog een speciale viering in de kerk naar aanleiding van zijn 40 jaar priester. Nu staat Karel Leseck opnieuw in de kijker, ditmaal met zijn foto’s dus. “Karel Leseck was een begenadigd amateurfotograaf. Wij zijn hem zeer dankbaar dat hij ons zoveel mooie foto’s nagelaten heeft van onze ouders en voorouders. We probeerden zoveel mogelijk juiste jaartallen en namen bij de foto’s te kleven. De foto’s worden per vereniging en chronologisch weergegeven. We hopen dat de Rollegemnaren deze tiende uitgave van de Heemkring mogen smaken. Mochten bezoekers foutjes ontdekken of aanvullingen weten, dan mogen ze hun verbeteringen en suggesties zeker sturen naar hubert.vandromme@gmail.com”, zegt de voorzitter van de Heemkring.

“Tijdens de tentoonstelling brengen we 185 foto’s op groot formaat. We hebben die met zorg uitgekozen. Er is ook opnieuw een powerpoint op doek. De brochure van 98 bladzijden is te koop voor 10 euro.”

De tentoonstelling ‘Op stap met de pastoor’ is te bezoeken in De Kobbe op zaterdag 26 oktober van 14 tot 19 uur en op zondag 27 oktober doorlopend van 10 tot 17 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.