Tentoonstelling ‘Damme – 400 jaar zevenster’ in stadhuis

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

In het stadhuis van Damme loopt vanaf vandaag tot en met 27 september de tentoonstelling ‘Damme – 400 jaar zevenster’. Met deze tentoonstelling én met de publicatie van een boek worden de stadsomwallingen die in 1620 werden afgewerkt en vandaag nog altijd beeldbepalend zijn, in herinnering gebracht.

De ‘zevenster’ is in Damme nog altijd een symbool voor de rijke geschiedenis van de stad en in breder opzicht ook voor de hele zwinregio. De zevenster verwijst dus naar de stadsomwallingen, ook wel vesten genoemd, die vierhonderd jaar geleden werden afgewerkt; Die omwalling werd door de toenmalige nieuwste inzichten gebouwd in de vorm van een ster met zeven punten. Tot en met 27 september 2020 staatde zevenster centraal in een tentoonstelling in het Damse stadhuis. De Damse stadsomwalling is niet los te zien van de Tachtigjarige oorlog. Deze werd uitgevochten tussen 1568 en 1648 en liet heel wat sporen na in het landschap van de zwinregio. In die tijd werden de steden grondig versterkt. Forten, schansen en linies moesten de vijand tegen houden en hele gebieden werden zelfs onder water gezet. Maar ook na tachtig jaar strijd lag de grens tussen de zogenaamde ‘Noordelijke Staatsen’ en de Zuidelijke Spaanse Nederlanden nog niet vast.

Niet alleen in Damme maar ook bij onze noorderburen werden er omwalling en forten gebouwd; zoals in Sluis en Ijzendijke. In deze zelfde periode vinden ook in Sluis en Ijzendijke exposities plaats over dit boeiende aspect van de geschiedenis in deze contreien. Met dit grensoverschrijdende project onder de noemer ‘Bastions zonder grenzen – Damme, Sluis, Ijzendijk’ brengen het museum Het Bolwerk,Gemeente Sluis en stad Damme met steun van de Scheldemondraad het verhaal van de stadsversterking weer tot leven. Naar aanleiding van het project werd de geschiedenis van het militaire erfgoed van Damme, Sluis en IJzendijke gereconstrueerd en neergeschreven onder leiding van Jan Hutsebaut en Piet Lombaerde. Het rijk geïllustreerd boek kost 30 euro en is uitgegevenbij Sterck & De Vreese. De tentoonstelling Damme – 400 jaar Zevenster in het Damse stadhuis is tot en met 27 september 2020 elke dag toegankelijk van 9.30 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 2 euro of 1 euro voor studenten. Tot 18 jaar is de toegang gratis. Voor gezinnen is er bij Visit Damme ook een familiezoektocht beschikbaar.

Meer info: www.visitdamme.be/bastionszondergrenzen

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten