Tennis- en Sportclub Witte Beer blikt tevreden terug op voorbije maanden

Redactie KW

Uit statistieken van Tennis Vlaanderen was er de voorbije maanden tussen de leeftijd van 18 en 30 een enorme stijging van het aantal leden merkbaar. Zo ook bij KG Witte Beer in Sint-Kruis Brugge en daar zit de wisselwerking tennis en padel voor een groot deel tussen. “Beide sporten versterken elkaar enorm”, klinkt het.

KG Witte Beer in Sint-Kruis behoort tot de oudste tennisclubs in Brugge. De club heeft ruim 800 leden. Zij kunnen er elkaar in normale tijden dagelijks ontmoeten. Het sociaal aspect werd in april 2018 versterkt met de komst van drie padelterreinen. Twee vervingen een outdoortennisveld, de derde kwam in de plaats van het miniterrein nabij de indoor.

Daarnaast biedt de club bridge, voetbal, wielrennen en petanque aan. De uitbating is sedert april in handen van broer en zus Milan en Romy Maus. In juni werd het bestuur vernieuwd onder leiding van Steve Huys, die zijn zuster Sophie na twaalf jaar in die functie verving.

“Ondanks de coronacrisis kunnen we niet klagen”, vindt de nieuwe voorzitter. “We kregen heel veel nieuwe leden, uiteraard door padel, maar ook voor het tennis en onze andere activiteiten. We zijn vooral een familiale club. In het tennis, en ondertussen ook in padel, zijn we een begrip. We leggen hierbij de nadruk op het sportieve en extra sportieve en proberen daarin een evenwicht te zoeken.”

Reservaties

Dit jaar wordt binnen Witte Beer voor het eerst met het reserveringssysteem van Tennis Vlaanderen gewerkt. Dat werpt zijn vruchten af. “Op die manier kunnen onze leden spelen op hun vastgesteld uur. In het verleden was dat niet. Dan moest je wachten en soms geduld hebben. Zo werd er veel getennist en het verhaal rond padel is naderhand bekend. Dit krijgt een enorme boost”, klinkt het bij de voorzitter.

Vincent Dedecker van tennisschool Rekkets en coach van de Attak Padel Academy, met werkingen in Witte Beer, knikt. “We zien ook een belangrijke verjonging binnen onze club. Dit resulteert in heel veel spelers, zowel voor tennis als padel en doet de reservaties en het aantal leden stijgen. Witte Beer heeft in die zin een zeer positief jaar achter de rug. Het is niet zo dat het tennis de voorbije zomer niet goed draaide, maar padel heeft het zeker versterkt.”

Bij KG Witte Beer konden alle tornooien, zowel in padel als tennis, ondanks de coronamaatregelen plaatsvinden. Het Villa Maria dubbeltornooi werd naar september verplaatst, met 270 inschrijvingen, het maximum dat kon deelnemen. “Op dat gebied hadden we meeval. Doordat interclub werd afgebroken, kregen we tijdens de weekends meer mogelijkheden om iets te organiseren, zoals stages en dergelijke. We hebben de maatregelen consequent opgevolgd en het iets anders ingevuld.”

Minder senioren

“Op het einde van de lockdown stonden we qua leden serieus in min. Dat aantal ging daarna de hoogte in, vooral dankzij de jeugd. De senioren waren begrijpelijk iets voorzichtiger. In de leeftijd 60+ en 65+ merkten we een daling, maar die groep verwachten we, eens de situatie gekeerd is, wel terug”, weet Dedecker. “Ondertussen zitten we hier wel goed. Ik ben op veel andere clubs waar het toch anders moet. Hier mag de jeugd onder twaalf jaar nog tennissen en iedereen boven twaalf jaar mag buiten nog aan padel doen.”

Bij de Brugse tennisclub kun je zowel lid zijn voor tennis, als voor padel of een combinatie van beide. Afhankelijk van wat je doet, is er een prijs opgesteld. “Velen kiezen voor beiden. Of anderen leren padel ontdekken en zeggen: dit wordt mijn sport. Er zijn er ook (jong)volwassenen die door padel de tennissport ontdekt hebben”, weet de coach.

Vernieuwen

“We hebben indoor en outdoor in totaal zeven tennisterreinen. Als die volzet zijn, kan er misschien aan padel gedaan worden, en omgekeerd”, vult de voorzitter aan. “Voor wat betreft padel is er net als voor tennis in de daluren nog voldoende plaats om te spelen. Daarom willen we scholen en bedrijven aanschrijven om hier iets te organiseren, zoals een les lichamelijke opvoeding bijvoorbeeld.”

De verdeling van terreinen bij KG Witte Beer zit goed. Een optie tot uitbreiden, is momenteel niet aan de orde. Qua accommodatie kan er niets bij. “We hebben het dak van de indoor ondertussen van zonnepanelen voorzien, het sanitair naast de bar in het clubhuis zouden we willen vernieuwen. We zullen verder alle tennisterreinen van ledverlichting voorzien.”

“Er is dit jaar reeds een speeltoren gekomen. Toch allemaal serieuze budgetten. We willen nu vooral het oudere gedeelte, dat dateert uit 1932, hier en daar wat opfrissen en van nieuwe nutsleidingen voorzien. Daarnaast blijft het werven van nieuwe leden en sponsors een belangrijke uitdaging, waarbij we een zekere return garanderen naar beide doelgroepen”, besluit de voorzitter. (ACR)

Info: www.wittebeer.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier