Ten Anker en Helpt Elkander openen drie woningen voor twaalf personen met beperking

Directeur Nicolas Desmet aan de nieuwbouw, waarvan de achterzijde uitmondt in een grasplein en een parking voor bezoekers. © DJW
Redactie KW

In samenwerking met het wooncentrum voor personen met een beperking Ten Anker bouwde sociale bouwmaatschappij Helpt Elkander drie aan elkaar gelinkte woningen. Nabij de parking van het Jeugdcentrum in de Zuiderlaan gaan twaalf mindervalide personen zelfstandig wonen.

Elke woning – met huisnummers 36, 38 en 40 – telt vier kamers op de verdieping en op het gelijkvloers een gemeenschappelijke ruimte plus keuken. In totaal zullen daar straks twaalf bewoners onderdak vinden. Het complex wordt vandaag, vrijdag 25 september, officieel geopend. Het is niet zeker of minister Wouter Beke aanwezig zal zijn, zoals eerst was aangekondigd.

“Helpt Elkander bouwde de huizen en Ten Anker huurt ze voor een periode van 80 jaar”, vertelt Nicolas Desmet, de directeur van Ten Anker. “Aan dergelijke vorm van zelfstandig wonen was er voor ons doelpubliek echt nood. Tot nu toe hadden wij zoiets niet in Waregem. Wel heb je mensen van Ten Anker die in de stad wonen, helemaal apart. Maar het probleem is dat zij op termijn vereenzamen. Met drie aan elkaar gebouwde panden zoals in dit project is dat niet het geval. De nieuwe bewoners die wij straks verwelkomen, leven met elkaar, maar hebben wel hun eigen kamer. Eigenlijk is deze manier van wonen voor personen met een beperking iets dat tussen het eigenlijke woonzorgcentrum Ten Anker en het zelfstandig wonen in de stad staat.”

In deze drie aan elkaar gebouwde panden zullen onze bewoners niet vereenzamen – Nicolas Desmet, directeur Ten Anker

Wie straks in de nieuwbouw komt wonen, is dus zeker niet alleen. “Zo is er de onmiddellijke nabijheid van Ten Anker, een paar honderd meter verder in de Zuiderlaan. En binnen in elk van de drie woningen is er een alarmsysteem geïnstalleerd plus een mogelijkheid tot videocall. Wie van de bewoners problemen heeft of als er iets aan de hand is, dan kan direct vanuit het pand contact gelegd worden met Ten Anker.”

Onthulling van kunstwerk

Net voor de opening van vrijdag 25 september vond de oplevering van de nieuwbouw plaats. Eigenlijk had het al in het voorjaar moeten gebeuren, maar corona besliste daar anders over. “Alles is nu ok voor de officiële opening door de burgemeester en schepenen. En tegelijk zal ook het kunstwerk Together aan de parking achteraan het gebouw worden onthuld. Het gaat over de sculptuur, die de Taiwanese beeldhouwer Lien-Chin Hou in 2019 beitelde in het park Casier tijdens het internationaal symposium Van Steen tot Beeld“, rondt directeur Nicolas Desmet af.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier