Tele-Onthaal zet in eindejaarsperiode meer luisterende oren in

Tele-Onthaal is niet alleen telefonisch, maar ook via de chat bereikbaar. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Tele-Onthaal vreest dat de combinatie van de lockdown en de kerstdagen voor veel meer oproepen zal zorgen. “We bereiden ons volop voor en zullen onze capaciteit verhogen”, zegt Leen Devlieghere, directeur van Tele-Onthaal West-Vlaanderen. Nu al ligt het aantal oproepen een vijfde hoger dan normaal.

Het is momenteel ontzettend druk bij Tele-Onthaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ontvangt de hulplijn momenteel 20 procent meer oproepen via telefoon en chat. Die stijging begon toen de verstrengde coronaregels eind oktober van kracht werden. “Iets dat we ook tijdens de eerste lockdown opmerkten, maar ditmaal valt vooral de stijging van de jonge oproepers op”, zegt Leen Devlieghere, directeur van Tele-Onthaal West-Vlaanderen. “Bijna één op de vijf oproepen komt van jongeren onder de 25 jaar, een stijging van 30 procent in vergelijking met de eerste lockdown.”

Tele-Onthaal verwacht een extra druk eindejaar. “De eindejaarsperiode zorgt elke jaar voor meer oproepen. De periode is voor een groep mensen die eenzaam zijn altijd moeilijk. We vrezen dat de twee factoren – corona en de kerstperiode – elkaar zullen versterken. We bereiden ons daarom volop voor en zullen tijdens de eindejaarsperiode meer mensen inzetten.”

Leen Devlieghere van Tele-Onthaal West-Vlaanderen.
Leen Devlieghere van Tele-Onthaal West-Vlaanderen.© Davy Coghe

De telefoonlijn wordt 24 op 24 en 7 op 7 bemand, ook op kerstavond en oudejaarsavond. “Feestdagen zijn geen reden om ons engagement te verminderen. Integendeel.”

Eén voordeel voor Tele-Onthaal: de uitval van de vrijwilligers is zéér beperkt. “Ongeveer 95 procent van de vrijwilligers werkt momenteel mee. Dankzij hen kunnen we het nu nog aan. Ik denk dat de vrijwilligers nog meer dan anders het nut van hun werk opmerken.”

Wie nood heeft aan een gesprek, kan anoniem bellen naar 106 (24 op 24 en 7/7) of chatten via www.tele-onthaal.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.