“Tegenwoordig kan je thuis bier brouwen”

Jean-Pierre Cocquyt, Filip Van Hulle, Jo Vannieuwenhuyse,Tina Demeulenaere en Xavier Cattrysse presenteren het nieuwe biertje. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Filip Van Hulle en Xavier Cattrysse pakken tegen eind augustus uit met hun eigen bier. Het ‘Zwoantje’ is een lekker fris en moutig blond biertje. “Het coronavirus gaf ons de tijd om hierover na te denken”, klinkt het bij het duo.

Brewery de Zwoane – zoals het duo hun kleine brouwerij heet – is ontstaan tussen pot en pint. Door het coronavirus was er opeens tijd zat en dat zette Filip en Xavier aan het denken. “We kochten een brouwpakketje”, vertelt Xavier. “Tegenwoordig kan je gewoon thuis bier brouwen via een starterspakket voor beginners. Je koopt zo’n pakketje en herhaalt dat een tweede keer en een derde keer. Daarna koop je een machine. Je investeert en koopt een speciale frigo. Zo is dat eigenlijk allemaal een beetje ontstaan. Na verschillende keren uitproberen en testen bleken we tot een goed en lekker resultaat te zijn gekomen. Dat resultaat hebben we nog wat verfijnt, met het ‘Zwoantje’ als resultaat. Het wordt nu wel in Gent gebrouwen, maar het recept komt volledig van onszelf. De bedoeling is dat we het later hier in Zandvoorde zullen brouwen. De naam doet sowieso aan Zandvoorde denken.” Dat Filip aan het brouwen is geslagen lijkt logisch, want de helft van zijn familie was ooit betrokken in de wereld van de bieren. “Mijn vader, moeder en nonkels zaten allemaal in de bierwereld”, gaat Filip verder. “Mijn vader werkte zijn leven lang in het laboratorium van de Stella brouwerij. Mijn nonkel was begin de jaren ‘70 dan weer de grootste importeur van Heineken bier. Mijn grootmoeder aan moeders zijde had tijdens de oorlog een café. Ik ben dus het brouwen een beetje met de paplepel ingegeven.”

Zandrock

Het brouwen is voor het duo de ideale gelegenheid om bezig te zijn. “We waren nauw betrokken bij Zandrock”, duidt Xavier. “Zelf was ik voorzitter en ook Filip zat in het bestuur. Zandrock hield vorig jaar op te bestaan omdat er te weinig subsidies kwamen van de stad. Tien jaar lang gaven we alles voor het zomerfestival. We wilden het koste wat kost gratis houden voor de bezoekers, dat waren ze zo gewoon. Tot vorig jaar kregen we jaarlijks 25.000 euro van de stad. Die subsidie werd afgeschaft. We brachten nochtans grote namen naar Zandvoorde en konden gedurende drie dagen rekenen op minstens 10.000 bezoekers.” Filip en Xavier willen in de toekomst nog van zich laten horen in Zandvoorde. “Ze zijn hier nog niet van ons af”, lacht Filip. “We hebben nog grote plannen, alleen moeten we die nog concreet zien uit te werken. Met de lancering van ons biertje zou er wel eens een nieuw tijdperk aangebroken kunnen zijn. We broeden op het plan om hier een soort van bierfeesten te organiseren waar we uiteraard ons eigen biertje gaan promoten.” Het bier zal vanaf september te verkrijgen zijn in tearoom ‘Sand in de Zandvoordedorpstraat. Daar werd het ook voorgesteld tijdens een workshop barbecue. Eind augustus volgt dan de lancering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier