“Tegen discriminatie en leugens kan ik niet”

Albina Sylshabanaj.© (Foto GLO)
Albina Sylshabanaj.© (Foto GLO)
Redactie KW

21, het is een magische leeftijd, en al zeker als je die verjaardag mag vieren in het jaar 2021. Wij vragen wekelijks een van hen naar hun plannen, dromen en verwachtingen.

Albina Sylshabana is geboren op 12 februari 2000 in Albanië. In 2014 is ze met haar familie naar België verhuisd. Vandaag woont ze met haar mama Sabrie, papa Idriz en haar zussen Ilda en Edita in Oostende. Albina zit in de middelbare school en volgt het zevende jaar Business Support.

Hoe ziet je doordeweekse dag eruit? En wat in het weekend?

“Mijn week is heel simpel: ik ga iedere dag naar school, behalve op dinsdag, want dan volg ik metage bij kleinVerhaal vzw. Ik leer er elke keer iets nieuws en voel me er thuis. Iedere medewerker heeft een ander karakter en ik leer heel veel van hen. Ik ben er ook de woensdagnamiddag aan de slag als vrijwilliger. Tijdens het weekend doe ik mijn huiswerk en lees ik een boek. Ik lees boeken die in het Engels, Nederlands en Albanees geschreven zijn.”

Wat doe je om de lockdowns door te komen? Nieuwe hobby’s ontdekt?

“Tijdens de lockdown teken ik, schilder en lees ik boeken. Ik heb nog geen nieuwe hobby’s ontdekt, maar ik blijf wel oefenen op mijn tekentechniek.’

Kan je een dag zonder gsm/sociale media?

“Ik kom uit een klein dorp in Albanië, daar hadden we geen elektriciteit of internet. Ik heb mijn eerste gsm gekregen toen ik 16 jaar was, maar die betekent niet veel voor mij. Ik kan maanden zonder gsm of sociale media, want ik ben opgegroeid zonder.”

Hoe zit het met de generatiekloof? Vind je je ouders ouderwets?

“Mijn ouders zijn niet zo ouderwets, maar ik begrijp ze wel. Ze maken zich te veel zorgen want we wonen in een land dat we nog niet goed kennen en ze zijn heel bezorgd over onze toekomst.”

Waar kan je absoluut niet tegen? En kom je dan in opstand?

“Discriminatie. Ik snap mensen die iemand discrimineren niet. Racisme zal ik nooit begrijpen. Hoe kan je iemand beoordelen gewoon voor zijn huidskleur, nationaliteit, omstandigheden…? Het maakt helemaal niet uit van welk land je komt, welke taal je spreekt of welke huidskleur je hebt. Leugens kan ik ook niet verdragen. Mijn ouders hebben mij altijd gezegd dat ik de waarheid moet vertellen, ook al is die heftig om te horen. Zo heb je eerst zelfrespect en zo kan je anderen ook respecteren. Als ik dingen hoor die ik niet graag heb, ga ik direct mijn mening zeggen. Men moet begripvol zijn voor beide kanten en ook luisteren naar anderen.”

Waar ben je het meest aan gehecht?

“Ik ben meest aan de natuur en dieren gehecht. Ik vind dieren heel onschuldig en eerlijk. Hetzelfde met de natuur, het beste dat een mens kan zien, hebben en voelen.”

Hoe zie je jezelf over tien jaar?

“Binnen 10 jaar zie ik mijzelf ergens als zelfstandige werken of de dromen van andere mensen helpen waarmaken. Ik heb veel plannen!” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.