Tegen 50ste verjaardag 600 m² extra winkelruimte in Spar in Kachtem

Zaakvoerder Peter Taillieu op de plaats waar de nieuwe vleugel straks verrijst. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

De eerste spadesteek wordt begin oktober gestoken, tegen de lente van volgend jaar kunnen de klanten terecht in een totaal vernieuwde Spar in de Sint-Jansstraat in Kachtem. Er volgt een uitbreiding van de winkel, maar ook het bestaande gedeelte wordt vernieuwd.

De geschiedenis van Spar Kachtem gaat terug tot 1971. Toen startte de uit Hooglede afkomstige Frieda Bostoen met haar zaak in de Mentenhoekstraat. In 1989 volgde de verhuizing naar Kachtem en ging men eerst onder de naam Super en later Spar verder. Spar maakt nu ook deel uit van de Colruyt-groep. In de loop van de jaren breidde de zaak in de Sint-Jansstraat uit, maar huidig zaakvoerder Peter Taillieu (44) zette het licht op groen voor een grote uitbreiding. “Het is een serieuze investering”, stipt hij aan. “Maar ik doe dat nu uit dank en respect voor de afgelopen jaren, omdat ik wil dat mijn ouders nog kunnen genieten van de realisatie. In 2021 bestaat de winkel immers 50 jaar.”

Consument centraal

De totale uitbreiding bedraagt 600 vierkante meter. “Het maximum dat we konden realiseren. 400 vierkante meter zal verkoopsoppervlakte zijn. Maar we creëren achteraan ook nieuwe ateliers. Ook het bestaande gedeelte wordt onder handen genomen. Alle koelcellen worden vernieuwd, er komt een nieuwe vloer en aankleding… Daarbij staat alles in het teken van de consument. We willen meer ruimte bieden om te winkelen.”

De opening van de nieuwe winkel staat geprikt op 11 maart 2021

De grondwerken starten begin oktober en tegen eind 2020 zou de ruwbouw af moeten zijn. De winkel blijft in principe altijd open en dat zal kunnen omdat er gefaseerd gewerkt wordt. “Eens het nieuwe gedeelte af is, kunnen we de oude winkel aanpakken. Het zal wat behelpen zijn, maar we werken naar een mooi resultaat toe.”

Lees verder onder de schets

Links de huidige Spar waar een vleugel wordt aangebouwd. De ingang van de winkel komt in de hoek tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Er komt ook een extra verdieping met refter voor personeel en bureauruimte.
Links de huidige Spar waar een vleugel wordt aangebouwd. De ingang van de winkel komt in de hoek tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Er komt ook een extra verdieping met refter voor personeel en bureauruimte.

Shop-in-shop

De ingang komt op een andere plaats, net op de hoek van het oude en nieuwe gedeelte. Ook de kassa’s verhuizen. “We zullen werken met het Colruyt-systeem waarbij we de aangekochte goederen van de ene winkelwagen naar de andere verplaatsen. Ook nieuw is dat er in de winkel een Shop-in-shop bloemenzaak komt. De inrichting is van de hand van Astrid Ehrig. Mijn nicht Sabine Taillieu, die in Rumbeke bloemenzaak Art-Mosphère runt, zal de bloemstukken aanleveren. Betalen zal gewoon aan de kassa kunnen.”

Zelfrijskasten

Spar Kachtem blijft ook qua voeding de toon zetten. “We hebben er goed over nagedacht, maar we achten de tijd rijp om onze charcuterie voorverpakt te verkopen. Maar dat wel in verschillende porties. Je zal onze slagers ook aan het werk kunnen zien in hun atelier en je zal ook nog altijd ter plaatse bestellingen kunnen plaatsen. We voorzien ook een nieuwe keuken voor al onze traiteurbereidingen. Vooraan in de winkel komt ook een bakkerij-afdeling met zelfrijskasten.”

Op het nieuwbouwgedeelte komt een extra verdieping. Daarin is plaats voor een refter voor het personeel en bureauruimte. Spar Kachtem telt 20 werknemers en heeft sinds vijf jaar ook een vestiging in Emelgem waar tien mensen aan de slag zijn. De opening van de vernieuwde winkel staat geprikt op 11 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier