Tearoom Kapelhuis in nieuwe gedaante: “Benieuwd naar reactie van de klanten”

Francky Demuyck en Hilde Cottenie samen met dochter Lore voor de grote foto (kapelhuis en kapel anno 1912). © foto Luc
Redactie KW

De tearoom in de kapel van O. L. V. van Altijddurende Bijstand kreeg de voorbije maanden een make-over. De blikvanger is een enorme foto van een oude postkaart.

Het Kapelhuis is in Meulebeke een waar begrip. Hilde Cottenie (geboren en opgegroeid in het Kapelhuis) en haar echtgenoot Francky Demuynck zijn de eigenaars van dit stukje historisch onroerend erfgoed. De coronacrisis zette hen ertoe aan het interieur van hun tearoom onder handen te nemen. Ze wilden het bedevaartsoord integreren in de verbruikszaal.

De geschiedenis van het Kapelhuis gaat terug naar het begin van de 19de eeuw. Het was een klein landelijk hoevetje in de schaduw van de kasteelkapel. In 1875 liet toenmalig kasteelheer Leo Thienpont er een bakhuis aanbouwen. Tijdens grondige verbouwingswerken in 1990 werd dit echter afgebroken. Het kaarsenhuis dat zich nu voor de kapel bevindt, was toen aan het woonhuis verbonden zoals duidelijk zichtbaar is op de foto die nu de gelagzaal van het Kapelhuis siert. De verbondenheid met de kapel zorgde ervoor dat de volledige woning opgenomen werd in het dorpsgezicht bij de kapel van O. L. V. van Altijddurende Bijstand, beschermd bij Ministerieel Besluit van 15 april 2004.

Kruidenierszaak

De geschiedenis van het Kapelhuis is voor een groot deel verbonden aan die van de familie Cottenie. In het begin van de 20ste eeuw woonde er een zekere Constant Vandenbroucke die vier kinderen had. Twee zonen zouden later priester gewijd worden en één dochter trad in het klooster. Toen Constant de woning verliet, namen Gerard Devriese en Julia Van Poucke er hun intrek, samen met hun vader Ivo Van Poucke.

Julia startte er in 1936 een kleine kruidenierszaak op. Hun dochter Rosa huwde Fons Cottenie. Fons en Rosa hadden drie dochters: Hilde, Veerle en Mieke.

Fons werkte als schrijnwerker bij Vasa in Ingelmunster. Op 1 mei 1986 openden Fons en Rosa een deel van hun woning als tearoom. Hilde Cottenie: “Er konden 24 personen plaatsnemen binnen en we hadden eveneens een klein terras aan de voorkant van het gebouw. Vanaf mei tot september kwamen veel bedevaarders na een bezoek aan de kapel binnen voor een koffie met pannenkoek. De drukte in die periode noopte pa vakantie te nemen bij zijn werkgever.”

“In 1989 beëindigde ik mijn studietijd en kwam ik als prille 18-jarige in de zaak van mijn ouders. Het was een uitdaging die ik met hart en ziel aanging. In 1993 huwde ik Francky. Naast zijn dagtaak hielp hij zowel in de winkel als in de tearoom. In 2009 ging mijn pa met pensioen en zette Francky zijn dagtaak als zelfstandig koerier stop om zich volledig op onze zaak te concentreren. Ondertussen had ons interieur, zowel het privé woongedeelte als de winkel en de tearoom nog maar eens een metamorfose ondergaan. Aan de voorgevel mochten we echter niks veranderen. Nu zijn we toe aan de zoveelste verandering in het Kapelhuis. De grote foto van de oude postkaart is ongetwijfeld de blikvanger. Je ziet het kapelhuis van meer dan een eeuw geleden met het kaarsenhuis aangebouwd en de kapel, toen nog zonder voorportaal. Ik ben benieuwd hoe de klanten straks zullen reageren en vooral wat onze stamgasten van de Croky Boys en de Kapellevissers er zullen van vinden. In ieder geval wij zijn er klaar voor om er in optimale veilige omstandigheden tegenaan te gaan.” (LB)

Tearoom het Kapelhuis in de Kapellestraat 171 is elke dag open vanaf 13.15. Gesloten op dinsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier