https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

TeamSander wandelt ten voordele van palliatieve zorgeenheid in Brugge: “Sander zou dit fantastisch gevonden hebben”

Siemon Swimberghe, Charlotte Verrecas en Saga Olsen maken deel uit van TeamSander.© Davy Coghe
Siemon Swimberghe, Charlotte Verrecas en Saga Olsen maken deel uit van TeamSander.© Davy Coghe
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Eind juli 2020, te midden van de coronapandemie, stierf Sander Verrecas op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Hij liet daarbij zijn vrouw Lieselot, z’n zoontje Louis en zijn toen nog ongeboren tweeling achter. Door corona konden veel mensen geen afscheid nemen van Sander. Daarom richtten een aantal van zijn familieleden de vzw TeamSander op. “Op deze manier willen we zijn dood toch enigszins een heel klein beetje zin geven”, vertelt zijn zus en een van de oprichters Charlotte Verrecas.

Afscheid nemen in tijden van corona, met alle beperkingen die daarbij hoorden, het was voor heel veel mensen het afgelopen anderhalf jaar een hartverscheurende realiteit. Zo ook voor de familie en vrienden van Sander Verrecas, die op 30 juli 2020 de strijd verloor tegen kanker. Het gemis is enorm, maar toch blijven de nabestaanden niet bij de pakken zitten. Ze richtten in het najaar van 2020 de vzw TeamSander op, ter nagedachtenis van hun partner, zoon, vader, broer, vriend,… TeamSander, een verwijzing naar het whatsappgroepje waarin zijn naasten de laatste maanden voor zijn dood communiceerden over zijn zorg, bestaat ondertussen uit een heleboel mensen die allemaal iets gemeen hebben: ze missen Sander en ze willen niet dat zijn dood voor niets is geweest.

Sponsorwandeltocht

Op zondag 13 juni organiseert TeamSander daarom een sponsorwandeltocht ten voordele van palliatieve zorgeenheid De Vlinder in Brugge. “In zijn laatste maanden was er heel weinig dat we nog samen met hem konden doen. Wandelen lukte wel nog, al werd het steeds minder ver. Die wandelingen waren heel belangrijk. Voor hem, maar ook voor ons”, vertelt zus Charlotte Verrecas, die TeamSander mee oprichtte en haar schouders zette onder de sponsorwandeltocht, samen met Sanders vrouw Lieselot, zijn schoonbroer Siemon en Maarten, een vriend en collega van Siemon. “Sander was altijd een man van uitersten. Eentje die ‘s avonds nog eens naar Sluis liep omdat hij nog te veel energie had na een dagje werken in de bouw. We willen daarom ook met TeamSander heel zot doen voor het goede doel. In uitersten, zoals we van hem gewoon waren.”

De overleden Sander Verrecas met echtgenote Lieselot en zoontje Louis. (© gf
De overleden Sander Verrecas met echtgenote Lieselot en zoontje Louis. (© gf

Dat Sanders achterban zot zal doen, mogen we gerust letterlijk nemen. Zijn schoonbroer Siemon zal op vrijdag 11 juni 10 kilometer zwemmen, op zaterdag 12 juni 200 kilometer fietsen, om dan op zondag 13 juni de hele kustlijn af te wandelen. Dat is 70 kilometer op en langs het strand. Voor die laatste etappe konden ook anderen zich inschrijven en dat werd massaal gedaan. “Bijna 600 mensen hebben zich ingeschreven voor de strandwandeling. Velen voelen zich dan ook erg verbonden met onze actie. Omdat ze Sander kenden en willen meedoen als eerbetoon. Omdat ze zelf een geliefde hebben verloren en begrijpen wat er zo speciaal is aan palliatieve dienst De Vlinder. Of omdat ze iemand kennen die ziek is of was”, aldus Charlotte.

Terras overkappen

Met de actie wil TeamSander 10.000 euro ophalen. Dat bedrag gaat integraal naar De Vlinder. De keuze voor deze organisatie als goed doel was snel gemaakt. “Onze dankbaarheid voor De Vlinder is groot. Sander kreeg er elf dagen lang warmte, steun en de allerbeste zorgen toen hij dat nodig had. En wij trouwens ook”, zegt Charlotte. “Daarom willen we met TeamSander de droom van De Vlinder helpen waarmaken om hun buitenterras te overkappen zodat de mensen die daar komen om te gaan, buiten kunnen zitten wanneer ze dat willen. Ook als het slecht weer is.”

De inschrijvingen voor de wandeltocht werden ondertussen afgesloten, maar er zijn nog andere mogelijkheden om de actie van Charlotte en co te ondersteunen. “Je kan zelf een actie opzetten ten voordele van De Vlinder, een wandelaar sponsoren, helpen als vrijwilliger of gewoon keihard komen supporteren op zondag 13 juni”, zegt Charlotte, “want naast het inzamelen van geld voor De Vlinder, willen we met deze wandeltocht ook gewoon samen zijn en Sander eren. Hij zou dit namelijk echt fantastisch gevonden hebben.”

Meer weten over TeamSander? Bekijk alle info via www.teamsander.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.