Team Vitalis wint prijs Healthy Bruges

De jury duidde het project Vitalis aan als meest waardevolle van de voorgestelde initiatieven. © MVN
Redactie KW

Maandagavond vond in Mijn Brugge de prijsuitreiking plaats van het project Healthy Bruges. De hoofdprijs ging naar Vitalis, een initiatief dat alleenstaande ouderen wil betrekken bij maatschappelijk zinvolle activiteiten.

Dit najaar organiseerde Stad Brugge Healthy Bruges, een innovatietraject rond gezondheidszorg in al zijn facetten. Wie in dat vakgebied studeert of werkt werd uitgenodigd om uit te pakken met een zelf bedacht nieuw project dat dienstverlening binnen die sector kan optimaliseren. Met steun van onder meer VIVES, Howest en KU Leuven kregen drie teams maandagavond de gelegenheid, hun plannen aan een deskundige jury voor te stellen. De teams werden gevormd door hogeschoolstudenten, samen met mensen uit de IT-wereld en de gezondheidszorg.

Maatschappelijk zinvol

De jury duidde het project Vitalis aan als meest waardevolle van de voorgestelde initiatieven. Achterliggend idee bij Vitalis is, volgens Renée Eelbode, die haar team vertegenwoordigde bij de verdediging van het plan, oudere alleenstaanden uit hun isolement te halen door hen de kans te bieden, mee te stappen in sociaal zinvolle initiatieven.

“Op die manier proberen we eenzaamheid te verhelpen, zonder negatief stigma, door hen in plaats van als slachtoffer, als maatschappelijk zinvol te benoemen”, zegt Reneé. “In het traject is daarbij van groot belang, dat de betrokkene nooit als ‘eenzame’ wordt benoemd. Wie de kans krijgt om bijvoorbeeld mee te werken aan het organiseren van kinderopvang of het socialiseren van honden in een dierenasiel, bouwt vanzelf sociale contacten uit vanuit een positief zelfbeeld”, aldus Renée.

Minou Esquenet, schepen voor Tewerkstellingsbeleid, benadrukte bij de prijsuitreiking dat het idee perfect kan kaderen in het Brugse actieplan Vierkant tegen eenzaamheid. Het winnende team krijgt, behalve een som van 500 euro, de gelegenheid zich bij de eventuele uitwerking van hun idee verder te laten ondersteunen door een organisatie die start-ups begeleidt. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier