Team van SOS Reptiel uit Ichtegem vangt dodelijke boscobra

De boscobra kan wel tot 3 meter lang worden, dit is dus een jong exemplaar. © SOS Reptiel
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Bij SOS Reptiel, een dierenasiel speciaal voor reptielen in Ichtegem, zijn ze wel wat gewend. Maar ook Mario Goes en zijn team trokken vrijdag grote ogen toen ze een dodelijke boscobra moesten oppikken in Gent. Het dier zou mee gekomen zijn met een vracht met tropisch hout vanuit Douala, Kameroen en kon gelukkig zonder ongelukken gevangen worden.

Vrijdagnamiddag werd het team van SOS Reptiel opgebeld door de brandweermannen van de zone Centrum Gent voor een uitzonderlijke interventie. Een vers binnengekomen vracht met tropisch hout vanuit Douala, Kameroen zou vergezeld worden door een slang.

Zoektocht in 32 graden

“Een van de werknemers die aan de slag was in de loods had gelukkig wat beelden kunnen maken van het dier met zijn GSM voor het ervandoor glibberde“, klinkt het. Het team van SOS Reptiel besefte op basis van de beelden al snel dat het om een heel dodelijke boscobra ging. “We zijn dus meteen in onze wagen gesprongen en in allerijl naar die houthandel gereden om de brandweer en de politie te helpen bij hun zoektocht naar zo een gevaarlijk reptiel.”

“Eens ter plaatse hebben we een plan opgemaakt met het diereninterventieteam van brandweer Gent om zo snel en vlot mogelijk de hangaar van 1000m2, waar het dier op dat moment in verbleef, te doorkammen. Na een goed uur zoeken in een temperatuur boven de 32°C tussen al het tropische hout, kwam de jonge cobra zelf tevoorschijn en is hij op een veilige manier opgeborgen kunnen worden.”

Goede conditie

Het dier is in een goede conditie en werd naar de dierenkliniek in Merelbeke gebracht om na te gaan of het geen ziekte draagt. Wat er daarna precies mee moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.

Gelukkig kon het dier zonder ongelukken gevangen worden.
Gelukkig kon het dier zonder ongelukken gevangen worden.© SOS Reptiel

“Dergelijke dieren terugbrengen naar land van herkomst is zeer moeilijk. Het kost handen vol geld en is logistiek niet simpel. Daar komt ook nog bij dat dit dier ondertussen in contact kan geweest zijn met ziektekiemen die in het land van oorsprong behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. Het dier zal dus waarschijnlijk de rest van zijn leven bij ons moeten slijten. Want ook adoptie is bij zo een gevaarlijke soort geen optie.”

Opleiding werpt vruchten af

Boscobra’s zijn snelle en dodelijke dieren. Ze hebben een groot verspreidingsgebied doorheen Afrika en kunnen naargelang de soort een behoorlijke lengte bereiken (tot wel 3 meter). Hiermee zijn ze de grootste cobrasoort. Hun gif bestaat uit een mengeling van neurotoxines. Deze toxines richten zich vooral op het vernietigen van zenuwcellen. Het is dus zeker geen dier om zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te vangen.

“De opleiding die Brandweer Gent de laatste jaren bij SOS Reptiel heeft gevolgd, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen“, klinkt het bij het dierenasiel. “Een dikke chapeau aan hen voor de mooie en goede samenwerking!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier