Team Fara vecht mee tegen leukemie

Mama Nathalie Van Nieuwenhuyse wijkt geen seconde van de zijde van haar dochter Fara Demeyer. "Vooral toen Fara haar lange haren verloor, was het even slikken. Maar we houden de moed erin." © gf
Philippe Verhaest

Al anderhalve maand levert de acht jaar jonge Fara Demeyer een dappere strijd tegen leukemie. Maar dat hoeft ze niet alleen te doen: haar mama Nathalie Van Nieuwenhuyse wijkt geen seconde van haar zijde en enkele vrienden en familieleden bliezen Team Fara in het leven. Zij willen het gezin emotioneel en financieel een duwtje in de rug geven.

Fara Demeyer mag op 24 augustus haar negende verjaardag vieren, maar onbezorgd zal ze dat niet doen. De optimistische meid, die het derde leerjaar aan De Wijzer in Aarsele volgt, vecht sinds anderhalve maand tegen leukemie. “De week voor de paasvakantie werd Fara plots ziek“, begint mama Nathalie Van Nieuwenhuyse (34) het verhaal. “De huisarts dacht aan een virale infectie en vermoeidheid, maar mijn dochter bleef op de sukkel. Toen Fara hoge koorts kreeg, trokken we opnieuw naar de dokter. Met antibiotica kregen we die wat naar beneden, maar Fara bleef erg versuft. En vooral de gele kleur van haar huid baarde me zorgen”, stelt Nathalie, die zelf als verpleegkundige in het operatiekwartier van AZ Zeno in Knokke werkt.

Bloedonderzoek in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis bracht de harde realiteit aan het licht. “Op vrijdag 3 mei vonden de eerste routine-onderzoeken plaats. We waren nog geen halfuur thuis van het ziekenhuis toen we al werden opgebeld. De resultaten waren zorgwekkend en Fara moest meteen opgenomen worden.

Die ziekte was een complete ver-van-mijn-bedshow, maar plots werden we er in ons eigen gezin mee geconfronteerd – Nathalie Van Nieuwenhuyse, mama van Fara

In het UZ Gent werd Fara aan een resem testen onderworpen en een beenmergpunctie bracht de keiharde diagnose naar boven: Fara had leukemie. “Ik kan je verzekeren, dan staat je wereld even helemaal stil“, zucht Nathalie. “Die ziekte was een complete ver-van-mijn-bedshow, maar plots werden we er in ons eigen gezin mee geconfronteerd.”

Haren verliezen

Diezelfde dag nog werd de behandeling opgestart en kregen Fara en haar gezin ook wat goed nieuws. “Het gaat om lymfomatische leukemie en de kans op volledig herstel bedraagt 85 procent. Dat was toch een lichtpuntje, al zal de weg hoe dan ook lang en zwaar zijn.”

“Fara blijft optimistisch. Mijn bewondering voor haar is eindeloos”, zegt haar mama Nathalie.© gf

Sinds 3 mei zitten moeder en dochter op een echte rollercoaster. “We beleven alles met ups en downs. Vooral toen Fara haar lange haren verloor, was het even slikken. Maar we houden de moed erin. 28 dagen na de opname mocht Fara voor het eerst weer naar huis in Aarsele en die dag hebben we alleen maar gespeeld en gegeten”, glimlacht Nathalie. “De behandeling gaat ook de goeie richting uit. We zijn ondertussen geëvolueerd naar dagopnames en moeten nog twee tot drie keer per weer naar het UZ Gent komen.”

Allesbehalve alleen

Ondanks haar jonge leeftijd houdt Fara zich ijzersterk. “Ze beseft maar al te goed wat er gebeurt, maar gaat heel volwassenen om met haar ziekte. Ze wil er ook alles van weten, maar is vooral erg optimistisch. Mijn bewondering voor Fara is eindeloos. Het enige wat ze écht mist, zijn haar klasgenootjes. Gelukkig krijgt ze veel briefjes en tekeningen en via FaceTime kan ze met haar vrienden praten. Fysiek contact is voorlopig nog uit den boze. Hopelijk komt daar snel verandering in.”

Team Fara bruist van energie. Boven v.l.n.r. Mathias Steenhuyse, comedian Steven Mahieu en Dean Dewitte. Onder v.l.n.r. comedian Hans Cools, Iris Versnoyen en Jolanka Vandeginste. Rechtsonder ook nog sympathisant Simon Vromman. Mina Chaib, Gilles Wynant en Julie Schietgat ontbreken.
Team Fara bruist van energie. Boven v.l.n.r. Mathias Steenhuyse, comedian Steven Mahieu en Dean Dewitte. Onder v.l.n.r. comedian Hans Cools, Iris Versnoyen en Jolanka Vandeginste. Rechtsonder ook nog sympathisant Simon Vromman. Mina Chaib, Gilles Wynant en Julie Schietgat ontbreken.© Nele

De leukemie heeft de wereld van Nathalie, papa Kim, zus Luna (14) en Fara helemaal door elkaar geschud, maar de steun die ze krijgen, is overweldigend. Enkele dichte vrienden en familieleden hebben Team Fara boven de doopvont gehouden: een comité dat het gezin een emotioneel en financieel duwtje in de rug wil geven. “Allemaal mensen die erg dicht bij Fara en haar gezin staan”, verduidelijkt goeie vriend Dean Dewitte uit Schuiferskapelle. “Eigenlijk willen we vooral een forum creëren voor iedereen die Fara een hart onder de riem wil steken. Wij willen zelf op gezette tijden iets organiseren, maar ook andere mensen kunnen hun karretje aan onze trein haken. Fara en haar gezinsleden moeten goed beseffen dat ze deze strijd allesbehalve alleen moeten voeren.”

En dat doet iets, pikt Nathalie in. “Het is overweldigend. Ik had nooit verwacht dat we op zóveel steun zouden mogen rekenen. Het doet heel veel deugd.”

Ons enige doel is om Fara opnieuw gezond te zien. En Team Fara stuwt ons in de juiste richting – Nathalie Van Nieuwenhuyse, mama van Fara

Momenteel verkoopt Team Fara alpaca- en lamalampjes – de favoriete dieren van Fara – aan 20 euro per stuk en op vrijdag 14 juni vond een comedyavond plaats met Steven Mahieu en Hans Cools, de winnaar van Humo’s Comedy Cup. Die was in een mum van tijd uitverkocht. “Het spreekt voor zich dat de opbrengst integraal naar Fara gaat“, aldus Dean Dewitte. “Op 21 december organiseren we dan weer Comedy For Fara in vier huiskamers in Schuiferskapelle én Club 77. In 2020 willen we dan weer een grootse benefietavond in elkaar boksen. En de ideeën blijven binnenstromen.”

Nog twee jaar behandelingen

Het zorgt, ondanks de moeilijke tijden, voor lichtpunten in het leven van Fara en Nathalie. “Je kan niet geloven hoe dankbaar we hier voor zijn. Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen er met ons meeleven. Er staat ons nog minstens twee jaar vol behandelingen te wachten, maar die gaan we hoopvol tegemoet. Fara moet opnieuw gezond worden, dat is ons enige doel. Haar straks opnieuw naar school zien trekken, volleybal spelen bij Pervol Ruiselede of ravotten bij KSA Aarsele… Dáár werken we naartoe. En de steun van Team Fara stuwt ons nu al in de juiste richting.”

Een streefbedrag heeft Team Fara niet. “Elke euro wordt geapprecieerd, maar de mentale steun is minstens even belangrijk”, besluit Dean.

Alle info op de Facebookpagina van Team Fara, www.teamfara.be (binnenkort online) en hallo@teamfara.be. Vrijblijvende giften kunnen gestort worden op BE05 7360 5727 9675.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier