Te weinig mensen vinden hun weg naar ‘Uz Uzeke’

Nadine Baes houdt twee keer per maand Uz Uzeke open. "De eerste woensdag en de eerste zaterdag van de maand." © foto BC

Het CM-gebouw Ons Huis in de Koekelaarse Dorpsstraat geeft onderdak aan verschillende verenigingen, maar huisvest ook Uz Uzeke, een plek met hopen tweedehandskledij voor kinderen. Uz Uzeke is twee keer per maand open en Nadine Baes is een van de vrijwilligers die het zaakje draaiende houdt. “We hebben een heel aanbod aan mooie, degelijke kledij. Jammer dat de mensen de weg naar ons niet vinden, want nochtans is iedereen hier welkom.”

Je als vrijwilliger engageren, maar weinig respons krijgen: dat is iets waarop veel vrijwilligers afhaken. Maar niet Nadine Baes, al vindt ze het zeker vervelend dat ze maar weinig mensen mag verwelkomen in ‘haar winkeltje’.

“Ik wil wel benadrukken dat Uz Uzeke een initiatief is van Ellen Lingier, de CM-consulente in Ons Huis. Zij heeft Uz Uzeke twee jaar geleden opgericht en ik ben een vrijwilliger die haar helpt met de kledij en het winkeltje openhoudt”, begint Nadine. De Koekelaarse is de vriendin van Christian Debackere en woont met haar twee zonen Remco en Omar in de Kleine Stationsstraat.

“Uz Uzeke is open op elke tweede woensdag van de maand tussen 14 en 16 uur en op elke tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur. Tijdens die openingsmomenten is het ook mogelijk om kledij binnen te brengen. Enkel degelijke kledij bieden wij dan weer aan in de rekken. Voor kleding met vlekken of gaten en ouderwetse brol zijn wij onverbiddelijk: dat komt hier niet binnen.”

In de kledingrekken hangt kleding voor pasgeboren tot en met 16 jaar. “Het aanbod oogt mooi en modern en we hebben de winkel leuk aangekleed. Er hangt heel veel mooie kledij die eruitziet alsof die nooit gedragen is. We hebben zelfs mooie merkkleding zoals pyjama’s van Woody om maar iets te noemen”, vervolgt Nadine.

Zeer zachte prijsjes

“De prijsjes die we vragen zijn zeer zacht. Dat gaat van 10 cent voor een T-shirtje tot 3 euro voor een mooie winterjas of een zeer degelijk paar schoenen. Voor de prijs moet niemand het dus laten. Voor mensen die het financieel zo moeilijk hebben dat zelfs dàt er niet meer van afkan, knijpen wij graag een oogje dicht. Wij zijn er tenslotte om de mensen te helpen.”

Maar blijkbaar heeft de Koekelarenaar drempelvrees om in Uz Uzeke kennis te maken met het grote aanbod aan tweedehandskleding voor kinderen. “Wij sluiten nochtans niemand uit. Je hoeft echt niet compleet aan de grond te zitten om hier om kleren te mogen komen.”

“Er zijn veel mensen die het financieel wat minder hebben, zelfs mensen die niet van een uitkering leven. Denk maar aan een alleenstaande ouder die huur moet betalen of een huis moet afbetalen en ook instaat voor de kinderen. Of grote gezinnen bijvoorbeeld. En ik weet waarover ik spreek, want ik heb vroeger in totaal vijf pleegkinderen een thuis gegeven.”

Wie niet tijdens de openingsmomenten langs kan komen, kan ook een afspraak maken met Nadine Baes op 051 58 08 01 of Ellen Lingier via ellen.lingier@cm.be

www.facebook.com/UzUzeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier