Te huur: stoel in kapsalon

foto DS
Redactie KW

Jonge startende kappers een kans geven. Dat is het doel van de opmerkelijke actie van Johanna ‘Nana’ Dassonville die al 30 jaar kapsalon De Hoofdzaak uitbaat. Volgende maand zal ze haar kapperszaak verbouwen en omdat er extra ruimte vrijkomt, wil ze een kappersstoel verhuren.

Een journalist komt op heel wat verschillende plaatsen, maar een interview vanuit een kappersstoel hadden we nog niet mogen meemaken. Al viel er niet veel te knippen, het leverde een aangenaam gesprek op. Hoe kan het ook anders, kapperszaken zijn toch de ideale plaats voor een goeie babbel? “Mijn mama heeft altijd gezegd dat ik van kleins af aan altijd zei dat ik kapster ging worden”, vertelt Johanna ‘Nana’ Dassonville. “Ik heb dan ook die studierichting vier jaar gevolgd in De Panne. Daarna ben ik nog eens evenveel jaren op stage geweest in Menen bij een kapperszaak van het gerenommeerde Franse huis Jacques Dessange. Hij is de eerste professionele ‘colorist’ die overtuigd was van het belang van een gepersonaliseerde haarkleur die perfect past bij je haartype. Ik had het geluk ook stage te mogen lopen in Parijs. Daarna werkte ik voor Klaus Dagov en kwam ik terecht in de Brugse Jacques Dessange-kapperszaak. Als ik voor anderen gerant kon zijn, waarom begon ik dan niet voor mezelf… en zo ging de bal aan het rollen.”

Op doktersadvies

Zo begon Johanna haar eigen kapperszaak in Ieper. “Dat was eerst in de Diksmuidestraat en nu zit ik al zo’n achttien jaar in de Rijselstraat 50. Mijn specialiteit is kleuren met henna. In het begin kon dat enkel met rode tinten, want dat is de kleur van henna. Vandaag kan ik alle kleuren aanbieden op natuurlijke basis. Het enige wat niemand kan, is ontkleuren. Je kunt wit haar zwart kleuren, maar omgekeerd kan niet. Met die natuurlijke producten heb ik een klantenbestand opgebouwd dat zich uitstrekt ver buiten onze stadsmuren. Het kunnen klanten zijn die een gevoelige (hoofd)huid hebben of zelfs allergisch zijn aan andere haarproducten. Het is soms zo erg dat bepaalde mensen op doktersadvies naar mij komen omdat ze geen chemische haarproducten verdragen.”

Jonge starter

De aandacht voor het milieu trekt Nana ook door in de inrichting van haar zaak. “Alles wat je ziet heb ik tweedehands op de kop getikt. Soms was dit via het internet zoals mijn drie kappersstoelen en dat ene rode model vond ik op een rommelmarkt. In september ga ik mijn zaak opnieuw inrichten en ook dan gebeurt dat weer met tweedehands materialen. Ik weet heel goed waar ik naartoe wil en de binnenhuisarchitecten hebben het uitstekend op papier kunnen zetten. Ik gebruik al heel mijn carrière dezelfde wasbakken, maar heb bergruimte te kort. Na de renovatie zal ik die bergruimte wel hebben en zal er extra plaats zijn. Die heb ik niet helemaal nodig en daarom wil ik een stoel verhuren tegen heel betaalbare prijs aan een jonge starter die op eenzelfde lijn zit met mijn gedachtegoed over natuurproducten.” Daar komt onder meer haar collega Laure Bouten om de hoek gluren. “Ik ben vorig jaar afgestudeerd aan de kappersafdeling van Immaculata en werk hier al deeltijds. Ik denk eraan om een deel van deze locatie vier uur per week te huren om hoofdmassages te geven.”

Pruiken?

Naast deze optie is er ook zeker nog ruimte voor andere initiatieven. Nana: “Sommige mensen denken dat ik dit doe omdat ik geld nodig zou hebben, maar dat is absoluut niet zo. Ik heb meer dan werk genoeg en zal geen boterham minder moeten eten als ik een deel van mijn zaak verhuur aan een collega. Het kan even goed een aanvulling zijn op wat ik al doe. Ik denk dan maar aan iemand die zich specialiseert in haar opsteken of waar vind je hier in de streek iemand die overweg kan met pruiken? Ik heb ook een tijdje gedacht aan een barbier, maar daarvan zijn er de laatste maanden al verschillende opgedoken in de Ieperse binnenstad. Ik ben blij dat ik al dertig jaar de luxe heb om een job te doen die ik graag doe. Het voelt echt niet aan als werken en bovendien heb ik schatten van klanten. Wie denkt, dat ik dit doe om een opvolg(st)er te selecteren is er ook aan voor de moeite. Het is nog veel te vroeg om te stoppen: geen haar op mijn hoofd die daar nu al aan denkt!”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier