Te huur in Kortrijk: Duurzame drinkbekers

De herbruikbare bekers waar iedereen tot voor kort aan gewend was verdwijnen helemaal uit het straatbeeld. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds 1 januari 2020 zijn alle organisatoren van evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals – verplicht om gebruik te maken van herbruikbare bekers. Stad Kortrijk sprong vorig jaar al op de kar door 25.000 bekers aan te kopen en te verdelen tijdens de Sinksenfeesten. Sinds deze week kunnen ook andere organisatoren de bekers uitlenen via het evenementenloket. Kostprijs: 0.075 euro per beker.

Sinds 3 februari kunnen organisatoren van buurtfeesten, optredens, schoolfeesten, festivals,… herbruikbare bekers uitlenen bij het evenementenloket van Stad Kortrijk. Dat is nodig, want sinds begin dit jaar is het gebruik van wegwerpbekers op evenementen verboden. Stad Kortrijk kocht vorig jaar al 25.000 bekers aan en lanceerde een succesvol proefproject tijdens de Sinksenfeesten.

Klein of groot

Kleine organisatoren kunnen die herbruikbare bekers nu ontlenen. Ze betalen wel de vergoeding van de professionele schoonmaak (kostprijs van ?0,075 per beker). De kosten voor de stockage worden door de stad gedragen. De firma Remmerie levert de bekers de dag van het evenement gratis af en haalt die de volgende dag terug op. De schoonmaak gebeurt in samenwerking met De Waak.

Wie meer dan 5.000 bekers nodig heeft wordt gezien als een grote organisator. Grote organisatoren kunnen intekenen op het raamcontract dat de stad onderhandelde met de firma Cup Concept Belgium BV.

“Intekenen op dit aanbod betekent dat je je engageert om ook jouw bezoekers te sensibiliseren en een waarborg te vragen voor het gebruik van de beker tijdens het evenement. Cijfers tonen aan dat het waarborgsysteem ervoor zorgt dat het verlies van bekers beperkt wordt tot maximum 10 procent. Dit verlies kan oplopen tot 30 procent als men afstapt van een waarborgsysteem”, aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier.

Bekertje breken? Bekertje betalen

Als organisator van een groot of klein evenement ben je wel verantwoordelijk voor verlies en breuk van bekers en de bakken waar ze in zitten. De kosten die de stad daarvoor aanrekent zijn 1 euro voor een beker, 30 euro voor een bak en 10 euro voor een deksel.

Kelly Detavernier, Sarah Vandenbroucke, Gunter De Coninck, Karl De Preter, Loïc Van De Walle en Bert Herrewyn met de herbruikbare bekers in het Begijnhofpark.
Kelly Detavernier, Sarah Vandenbroucke, Gunter De Coninck, Karl De Preter, Loïc Van De Walle en Bert Herrewyn met de herbruikbare bekers in het Begijnhofpark.© AN

Kelly Detavernier, schepen van Evenementen: “We proberen organisatoren zoveel mogelijk te ondersteunen in het opzetten van hun evenementen. Daarom breiden we ook het evenementenloket uit met de mogelijkheid om herbruikbare bekers te ontlenen en zo duurzaam te organiseren!” “Dankzij deze ondersteuning vermijden we een gigantische berg wegwerp plasticbekers. Onze CO2-uitstoot daalt daarenboven door minder afvaltransport en -verbranding“, vult Bert Herrewyn, schepen van Klimaat aan.

Vorig jaar adviseerde het evenementenloket nog 1.475 evenementen in Kortrijk.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier