Te beperkt aanbod aan sociale woningen in Torhout

Sociale woningen op de wijk De Goede Herder. Torhout heeft nog altijd een fikse achterstand inzake sociale huisvesting.©Johan Sabbe
Sociale woningen op de wijk De Goede Herder. Torhout heeft nog altijd een fikse achterstand inzake sociale huisvesting.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In een reactie op de Gemeentescan 2020, zoals die recent in onze krant gepubliceerd werd, noemde burgemeester Audenaert (CD&V) het te beperkte aanbod aan sociale woningen een van de Torhoutse pijnpunten. Tijdens de bijeenkomst van de gemeenteraad maandagavond wou Eva Maes (N-VA) daar verdere uitleg over.

Ze wou weten hoeveel sociale woningen de stad momenteel telt, hoe lang de wachtlijst is en hoe het profiel van de bewoners er gemiddeld uitziet.

Schepen van Sociale Zaken Paul Dieryckx (Vooruit) gaf de cijfers. “We beschikken in Torhout over 316 sociale woningen”, zei hij. “Daarvan zijn er 263 van bouwmaatschappij De Mandel en 53 van het sociaal verhuurkantoor Jogi. Dat betekent ongeveer 3% van het woningenbestand in onze stad. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt 6,5%, dus zitten we daar inderdaad flink onder. Er staan 1.300 gezinnen op de wachtlijst.”

“Wat de huidige bewoners betreft: 8% is geen burger van de Europese Unie. We hopen uiteraard in de toekomst het aanbod van sociale woningen gevoelig te kunnen uitbreiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier