TC Vicogne staat weer op het veld: “Als bestuur veel achter de schermen gewerkt”

Het bestuur van TC Vicogne kon de voorbije maanden enkel online vergaderen. Op de foto herken je (v.l.n.r.) de bestuursleden Didier Toisoul, Geert Meesschaert, Shirley Geselle, Inge Waelkens en Jacqueline Deroo. © MM
Redactie KW

“Toegegeven, als tennissers hebben we geluk gehad. We mochten als een van de eersten weer het veld op”, vertelt voorzitter Bart De Graeve van TC Vicogne. “Maar makkelijk waren de voorbije maanden niet. We moesten bekijken wat we sportief en financieel nog konden redden van het seizoen.”

Dat TC Vicogne vandaag weer op de tenniskaart staat, heeft het grotendeels te danken aan de inzet van voorzitter Bart De Graeve en een kleine maar enthousiaste bestuursploeg. De club telde enkele jaren geleden nog maar een handvol actieve leden. Toen er in 2016 een nieuw bestuur kwam, keerde het tij. In 2017 nam Bart vervolgens het roer over en vertoeft de club intussen weer in rustiger en voorspoediger wateren.

“Illustratief is dat wij door de coronacrisis geen leden hebben verloren. Integendeel, we zijn van 200 leden in 2019 gegroeid naar 230 leden nu. Hoe dat komt? We zijn een zeer toegankelijke, kleine en vooral gezellige club. En misschien heeft onze sport wel geprofiteerd van het feit dat hij als een van de eerste weer mocht opstarten. Tijdens die lockdown hebben we ook beslist om de eerste 200 leden een mondmasker met TC Vicogne-logo te schenken. Enkele bestuursleden hebben hiervoor dagen aan een stuk mondmaskers zitten stikken. Het initiatief werd enorm gewaardeerd door onze leden.”

Dat tennissen snel weer kon, is volgens Bart ook te danken aan Tennis Vlaanderen. “Onze federatie heeft dat prima gedaan. We konden op bijstand rekenen en er werd vlot gecommuniceerd naar de clubs en de leden.”

We willen de leden nog een leuke zomer bezorgen

Dat nam niet weg dat maart en april hectische maanden waren voor het bestuur. “We moesten natuurlijk online vergaderen want ook al was onze club niet open, er moest van alles worden beslist.” Cruciaal hierbij was volgens Bart de communicatie met de leden. “Er zijn hier nogal wat mails vertrokken. Via ons Vicogne Magazine hebben we ook geprobeerd er de sfeer wat in te houden.”

Het maakt dat vandaag geen enkel Vicogne-lid ook maar een cent van de jaarlijkse bijdrage heeft teruggeëist. “Wat niet betekent dat we geen financiële aderlating tegemoet gaan”, waarschuwt de voorzitter. “We hebben de voorbije maanden heel wat extra kosten moeten maken. Onze bar is maar op 8 juni kunnen opengaan en met de ledenbijdragen alleen redden we het niet. De gemeente helpt ons bij de aanleg van de terreinen maar het dagelijkse onderhoud gebeurt op eigen kosten.”

Langer spelen

“Ook het jaarlijkse Foodtornooi en de interclubwedstrijden, beide een flinke bron van inkomsten, kunnen maar in een afgeslankte versie doorgaan. “Voor alle duidelijkheid, we komen financieel niet in de problemen. Alleen zullen we onze plannen om de club verder uit te bouwen op de iets langere baan moeten schuiven.”

Voor de rest van het seizoen wil TC Vicogne de leden extra verwennen. “Ons tornooi gaat door, maar dan zonder de ‘food’-component, en we spelen straks ook nog interclub. Verder willen we de leden een zo leuk mogelijke zomer geven. Ervoor zorgen dat er nog voldoende plezante tennis- en après-tennismomenten volgen. Ter compensatie van de verloren eerste tennisweken willen we de terreinen dit jaar zolang mogelijk openhouden. Normaal loopt het seizoen eind september af. Als het van mij afhangt, spelen we door zolang het weer het toelaat, tot ergens eind oktober.”

TC VICOGNE IN EEN NOTENDOP

Locatie: TC Vicogne ligt langs de Blauwvoetlaan 2 (Vicognehoeve). De club telt 3 volwaardige en 1 enkelterrein.

Voorzitter: Bart De Graeve

Missie: TC Vicogne kreeg het label Jeugdvriendelijke Tennisclub van Tennis Vlaanderen. De club organiseert zomerstages voor de jeugd en treedt dit jaar aan met drie ploegen in de Jeugdinterclub. De club biedt tennislessen aan voor de jeugd en volwassen en organiseert regelmatig een sessie Start to Tennis. Meer informatie via info@tcvicogne.be