TC De Koddaert: “We zijn er voor zowel de recreanten als de toppers”

Talentrijke jeugd en hun begeleiders: bovenaan v.l.n.r. Xavier Malisse, Gilles De Sutter, Tim De Cock, Cedric Notable, Kristof Duyck en Bart Van Laethem en vooraan Otto Beirnaert, Maxim Notable, Olaf Vanhooren, Tibo Duyck, Robin De Groote, Arthur Snoecx, Diede Desimpelaere, Elaisa Schelfhout en Pauwel Dewulf. © foto JS
Johan Sabbe

TC De Koddaert, opgericht in maart 2013, mag dan een jonge tennisvereniging zijn, ze heeft in de brede regio vaste voet aan de grond gekregen. Letterlijk met de prachtige indoor en outdoor accommodatie, maar ook figuurlijk met twee nationale titels bij de Heren 1. “Toch zijn onze recreanten zeker even belangrijk”, zegt voorzitter Jean-Pierre Heynderick.

Gezelligheid, professionalisme en samenwerking zijn de woorden die Jean-Pierre van bij de prille start van de club in één adem heeft uitgesproken. “We zijn er voor zowel de recreanten als de toppers”, benadrukt hij. “We streven ernaar dat iedereen zich bij ons thuisvoelt. In ideale omstandigheden, met zowel binnen als buiten de beste infrastructuur.”

De hoogste kwaliteit

Jean-Pierre beschikte al eventjes over zijn grote indoor tennishal op de wijk De Goede Herder, toen het idee rijpte om met een eigen club van start te gaan. Op de locatie van het vroegere TC Matchpoint in Wijnendale voorheen jarenlang TC Sparrenhof liet hij vanaf 2012 zes gravelterreinen van de hoogste kwaliteit aanleggen. Door de vernuftige samenstelling van de grondlaag moet er in de zomer minder gesproeid worden, omdat het vocht langer vastgehouden blijft. En bij regen zorgt het unieke waterafvloeisysteem ervoor dat kort na een bui de plassen snel wegtrekken en er binnen de kortste keren weer getennist kan worden.

De start van TC De Koddaert viel samen met de opening van die prachtige terreinen, die in de volksmond klein Wimbledon genoemd worden: op paaszaterdag 30 maart 2013. Voetbaltrainer en tennisliefhebber Georges Leekens aanvaardde het peterschap van de vereniging. Kort daarna werd er een ruim en gloednieuw clubhuis gebouwd. Dat complex werd in april 2014 in gebruik genomen.

Lage instapdrempel

De dagelijkse werking van de tennisclub wordt momenteel in niet te onderschatten mate gecoördineerd door Tim De Cock.

“Binnen onze vereniging heeft iedereen van het bestuur en de trainersstaf zijn verantwoordelijkheden”, zegt hij. “Zo is er de tennisschool Challenge Tennis Academy, geleid door Kristof Duyck en Patty Van Acker. Zij staan in voor alles wat te maken heeft met de lessen: voor elk niveau en elke leeftijd. Ze zorgen voor jongeren- en competitiestages, een degelijke jeugdwerking en noem maar op. Uiteraard kan dat niet zonder het kwaliteitsvolle trainersteam.”

“Daarnaast staat Leen Heynderick, de dochter van voorzitter Jean-Pierre, in voor het organiseren van activiteiten binnen de club, zowel tennis- als niet tennis-gerelateerd. Zowat iedereen kent haar en ze zorgt voor een lage instapdrempel. Zo draagt ze bij aan het familiale clubgevoel.”

Project ‘Koddaert Plus’

Er loopt sinds kort een prestigieus project dat Koddaert Plus heet en focust op talentrijke jongeren die aan de weg timmeren in de tenniswereld, zowel nationaal als internationaal. Hiervan heeft Tim De Cock de leiding in handen.

“Dit project is vrij uniek in ons land”, zegt hij. “Het is de bedoeling om spelers waarvan wij vinden dat ze iets kunnen bereiken op het vlak van tennis, zo professioneel mogelijk te begeleiden en alle kansen te geven. Waar ze dan uiteindelijk uitkomen, zien we wel. Voor dit project hebben we een heel team uitgebouwd. De trainers die er zich voor inzetten, zijn Kristof Duyck en Cédric Notable. Daarnaast werken we samen met de kinepraktijk van Gilles De Sutter in Loppem en sportpsycholoog Bart Van Laethem.”

“Een grote meerwaarde is dat de toppers Xavier Malisse en Kirsten Flipkens vaak hun mening komen geven. Vorig weekend had in het kader van het project Koddaert Plus een voormiddag met mentale screening plaats en een namiddag met fysieke screening. Xavier Malisse kwam ervoor naar de indoorhal. We betrokken er ook sportkinesist David Bombeke bij.”

Een mooie toekomst

“Uiteraard steunt TC De Koddaert op nog heel wat meer medewerkers”, vervolgt Tim. “Ik denk aan de terreinverzorgers, de tornooileiders, de mensen van de bar in het clubhuis, enzovoort. Bij een grote sportvereniging als die van ons komt er bijzonder veel kijken. Dat alles wordt overkoepeld door voorzitter Jean-Pierre Heynderick. Hij zorgt ervoor dat iedereen scherp blijft: gemotiveerd, positief ingesteld en hard werkend voor de leden. Ik ben ervan overtuigd dat er onze club nog een erg mooie toekomst wacht.”

Vijfsterrentornooi

TC De Koddaert wil de regio tennis van hoog niveau aanbieden en heeft daarvoor een Heren 1-ploeg tussen de lijnen gebracht. Dat team werd in 2019 voor het tweede jaar op rij nationaal kampioen. Toen werd in de finale met overtuigende 5-2-cijfers het nochtans sterke RTC Liège wandelen gestuurd, de club van de Belgische sterspeler David Goffin.

Tevens organiseert TC De Koddaert jaarlijks een vijfsterrentornooi voor het kruim van de Belgische tenniswereld. Met gratis toegang en heel wat sfeer.

“Uiteraard zijn we apetrots dat onze club het hoogste niveau haalt op interclubvlak”, zegt voorzitter Jean-Pierre Heynderick. “Maar ik kan niet genoeg herhalen dat dit maar een deel van het totaalplaatje is. Belangrijk is dat we álle leden aan hun trekken laten komen. Vandaar de vele initiatieven die we nemen om iederéén te plezieren, zowel op als naast het veld. Sowieso motiveert hoogstaand tennis de jongeren om zelf sterk te presteren.”