https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Taverne Bijenhof sluit de deuren: “De gezondheid laat het niet meer toe”

© EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Johan Deboeverie (60) en Martine Deraedt (65) sloten op 30 september de deuren van Taverne Bijenhof, en dit omwille van gezondheidsredenen.

Vorig jaar al beslisten Johan en Martine al om na het zomerseizoen van 2019 te stoppen met de zaak. “Mijn dokter heeft me de raad gegeven om niet langer verder te doen op het tempo dat ik bezig was. Ik heb ondertussen twee prothesen in mijn knie en moet nog in oktober een heupoperatie ondergaan. Ook mijn vrouw moet geopereerd worden na een breuk. Daarenboven heb ik diabetes type 2 en moet ik daardoor op vaste tijdstippen eten en spuiten, en me niet zenuwachtig maken. Ik ben altijd een perfectionist geweest en wou dat alles altijd in orde was.”

Zaaltje voor busreizigers

Zo’n 33 jaar geleden startte Johan de zaak op. “Mijn vader was uit Kortrijk met het imkerbedrijf verhuisd naar hier in Bissegem, waar vroeger transport Vandenbogaerde gevestigd was. Hij wou een zaaltje om busreizigers te ontvangen na hun rondleiding doorheen het imkerbedrijf. Ik wou echter meer en wilde er een taverne met terras van maken. Ik begon met vier tafels en twintig stoelen. Er stonden twee speeltuigen. Het eerste jaar was moeilijk. Het jaagpad langs de Leie lag open door werken van Aquafin, maar geleidelijk aan konden we uitbreiden. Dertig jaar geleden leerde ik mijn vrouw kennen en kwam ook zij erbij.”

Johan Deboeverie.
Johan Deboeverie.© EDB

Het was altijd een troef dat Taverne Bijenhof bereikbaar was langs de Leie. “Het was hier de gaande man van mensen die hier stopten om op het gemak iets te drinken terwijl de kinderen konden spelen op een afgesloten speelterrein. Vooral de grote glijbaan van vroeger, springkastelen en de trampoline waren onze trekpleister.” Johan en Martine probeerden alles zoveel mogelijk zelf te doen. “Acht jaar geleden beslisten we over te stappen op zelfbediening. We werkten enkel op drukke momenten met extra’s. Er komt hier dus niemand op straat te staan.”

Zomerbars

Johan ondervond in die 33 jaar dat de mentaliteit van de mensen veranderd is. “Ze hebben het zodanig druk en hebben voor niets nog tijd. Hier kwamen ze om uit te blazen.” Wat Johan wel spijtig vindt is dat er veel zomerbars opduiken. “Er zijn er te veel in Kortrijk en vooral deze die overdag open zijn maken veel kapot”, zegt hij. “De regelgeving is voor hen ook niet even streng.”

Johan zal na 33 jaar zijn zaak zeker missen. “Ik heb altijd tussen de mensen in het vermaak gezeten. Voor ik met Taverne Bijenhof begon was ik betrokken bij Radio Gemini. Er werd ook van hieruit uitgezonden. Met Gemini speelde ik ook in dancings zoals de Zebion in Deerlijk, Crazy Love in Lichtervelde en Pindal in Kuurne. Hier in ‘t Bijenhof draaide ik ook nog op feestjes.” Na zijn herstelperiode wil Johan zich nog wat bezighouden met muziek. “We zijn van plan om een internetradio te starten voor de regio Kortrijk.”

Inboedel en speeltuigen te koop

Johan en Martine hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. “De kinderen hadden geen interesse in een overname, want ze hebben allen vast werk.” De ruimte van de taverne laat Johan volgend jaar als opslagplaats over aan zijn broer Pascal, die het imkerbedrijf Bijenhof runt. “Ik blijf hiernaast wonen en houdt de ruimte van de taverne nog tot alles verkocht en opgekuist is. Wie interesse heeft in speeltuigen of een deel van de inboedel kan me bereiken op 0475 37 04 94. Er zijn ook al enkele zaken verkocht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten