Tattoo-artieste Julie Bouckhuyt ‘Djoels’ brengt eerbetoon aan vermoorde Julie Van Espen

Naast tattoos maakt Julie Bouckhuyt alias Djoels ook realistische graffiti en schilderijen. © (foto Nele)
Redactie KW

Sinds kort is er op het dorpsplein een gloednieuwe tattooshop te vinden. Julie Bouckhuyt (28) is naast tattoo-artieste ook graffitikunstenares en werkt onder de naam Djoels. Zij is dan ook een van de bekendste tattoo-artists van Vlaanderen.

Julie Bouckhuyt is afkomstig van Meulebeke en vond haar creatieve uitlaatklep in de tattoowereld. Naast tattoos plaatsen maakt ze realistische graffiti en schilderijen. Djoels is haar artiestennaam en meteen ook de naam van haar tattooshop. Zij verzorgt de artistieke kant en haar beste vriend Steven Goegebeur staat in voor de administratieve kant.

“Mijn allereerste tattooshop ben ik gestart langs de Gaversesteenweg in Deinze”, vertelt Djoels. “Een eigen tattooshop uitbaten was mijn kinderdroom. In Deinze beleefde ik mooie momenten, maar na zes jaar ging ik op zoek naar een ander pand. Per toeval kwam ik hier in Egem langs de Paardestraat terecht. Het toenmalig kapsalon stond te huur en ik was onmiddellijk verliefd op de rustige locatie en de grote ruimte. Het Egemse dorp sprak mij aan en nu ben ik doodgelukkig dat ik hier mijn nieuwe stek vond. Hier kom ik tot rust en dat stimuleert mijn creativiteit. Ik ben ervan overtuigd dat het lot mij naar hier bracht.”

(foto Nele)
(foto Nele)

Winnaar bij Ink Master

“In 2017 won ik bij de Vlaamse-Nederlandse versie van de wedstrijd Ink Master, Meesters van de Lage Landen, op zender Spike TV. Dit is toch een eervolle titel waar ik trots op ben. Ik ben niet enkel bezig met tatoeëren. Het is veel meer dan dat. Ik doe aan graffitikunst en ontwerp olieverfschilderijen. Ik probeer zo realistisch mogelijk te werken. Het is heel handig dat de klant een portret of foto bij zich heeft waar ik mij kan op baseren. Vroeger had ik weinig tijd over en zelfs tijd te kort om alles tijdig af te krijgen. Sinds een twee tal jaar heb ik een zakenpartner die mij helpt. Steven Goegebeur die stand- upcomedian is, volgt de administratieve kant op. Onze samenwerking verloopt super en hij werd mijn beste kameraad. Wie zelf een schilderij of graffiti wilt, neemt dan ook best eerst contact op met Steven via info@stevengoegebeur.be.”

Opdracht van het jaar

Djoels kreeg al tal van opdrachten, maar de allergrootste opdracht stond in het teken van de vermoorde Julie Van Espen. “Iets meer dan een jaar geleden kwam het verschrikkelijke nieuws dat het lichaam van Julie Van Espen gevonden werd in het Albertkanaal. Ze werd vermoord door een veroordeelde serieverkrachter en dit is gewoonweg verschrikkelijk. Stad Antwerpen en Street Art Antwerpen wilden een eerbetoon brengen aan het meisje in de vorm van een graffiti mural. Ik kreeg de vraag of ik dit emotionele werk wilde maken. Ik stemde direct in, want er zijn heel veel slachtoffers die met seksueel geweld te maken hebben. In mijn tattooshop kreeg ik nog meisjes over de vloer die het slachtoffer waren van geweld en een dergelijke tattoo laten zetten. De tattoo is een deeltje van het verwerkingsproces. Deze opdracht werd voor mij dé opdracht van het jaar 2020”.

Tattoo-artieste Julie Bouckhuyt 'Djoels' brengt eerbetoon aan vermoorde Julie Van Espen

Enough

“Ik maakte een kunstwerk van 36 vierkante meter tegen de gevel van de suikerfabriek Candico. Dit is de centrale plek waar Julie aangerand en nadien vermoord werd. Ik koos voor een broos ontwerp met een meisje op de fiets, een vrouw die bevroren van angst naar de plaats kijkt waar Julies levenloze lichaam uit het water werd gehaald. Het veelbetekenend woord Enough met een punt achter, dat genoeg betekent, spreekt boekdelen. De pioenrozen zijn Julies favoriete bloemen. Dan hebben we nog het duidelijk beeld van de fietser die het duister inrijdt. Ik hoop dat dit werk het probleem rond seksueel geweld tegenover vrouwen, extra in de aandacht brengt. Het is ook een steun naar de slachtoffers toe. De ouders van Julie kwamen een kijkje nemen toen het werk af was en waren onder de indruk. Het is dan ook op vraag van hen dat het woordje Enough werd toegevoegd. Ze stelden zelf voor om dit woord op de schouder van de vrouw te plaatsen als een tattoo. Ik ben heel trots op mijn krachtig werk.”