Tattoo-artieste doneert per tattoo en piercing vijf euro aan Charlotte: “Zelfs één euro kan al veel betekenen”

We zien links Lien Vanooteghem met dochtertje Charlotte en rechts Shana Noyelle in haar tattooshop Shayana. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tattoo-artieste Shana Noyelle uit Ieper was zodanig aangegrepen door het verhaal in deze krant over de atresie van baby Charlotte Merckx, dat ze een actie opzette in haar tattoo- en decoratieshop Shayana. Voor iedere tatoeage of piercing die ze nog tot het einde van het jaar zet, gaat er vijf euro naar de crowdfundingscampagne voor haar gehoorapparaat.

Charlotte is het vijf maanden oude dochtertje van Benny Merckx en Lien Vanooteghem uit de Nonnebossen in Zonnebeke. Veertien weken na haar geboorte ontdekten dokters dat Charlotte atresie heeft, een aandoening aan de oren waardoor ze geen gehoorgangen heeft. Een speciaal gehoorapparaat kan echter soelaas brengen, maar dat kost bijna 12.000 euro en wordt amper terugbetaald door het ziekenfonds. Bovendien moet zo’n gehoorapparaat om de vijf jaar vervangen worden. Om dat te kunnen financieren, zetten haar ouders een crowdfundingscampagne op.

Ik heb zelf een dochtertje dat geboren werd met een open verhemelte en een hazenlip

Shana Noyelle (33) van tattoo- en decoratieshop Shayana was aangegrepen toen ze verhaal van Charlotte enkele weken geleden las in deze krant. “Ik heb een dochtertje van 7 jaar dat geboren werd met een open verhemelte en een hazenlip”, vertelt Shana, die getrouwd is met Jonas Lefevere. “We herkenden wat de ouders van Charlotte moeten doormaken. Alleen al weten dat je kindje een beperking heeft, is emotioneel heel zwaar. Als daar dan nog eens financiële perikelen bij komen, dan is dat extra moeilijk om door te komen. Ik ben ook 9 jaar onthaalmoeder geweest, dus sowieso heb ik een boontje voor kinderen en dan vooral voor ‘speciale’ kindjes. Voor hen moet er veel meer gedaan worden.”

Vijf euro

“We vonden dus dat we iets moesten doen en hebben beslist om per gestoken piercing en gezette tatoeage vijf euro te schenken aan Charlotte”, vervolgt Shana. “Klanten die eventueel iets extra willen geven, mogen dat ook in de pot deponeren. De klanten zien ook effectief dat ik telkens vijf euro in de pot steek”, vervolgt Shana. “Om de vijf jaar 12.000 euro op tafel leggen, dat is niet niks. Mensen moeten elkaar ook meer helpen. Ook al is dat maar voor één euro. Een euro kan veel betekenen.”

Reacties

Mama Lien Vanooteghem is uiteraard heel blij met de onverwachte steunactie. “Dat vind ik echt mooi”, vertelt ze. “Ik had niet verwacht dat iemand daar plots vanuit het niets mee zou afkomen. Het is ook leuk dat het iemand van de streek is. Ook het artistieke gedeelte van een tatoeëerder kan ik wel appreciëren. Mensen reageerden soms op het artikel door te zeggen dat 12.000 euro niet veel is en dat we dat zelf maar moeten sparen, maar ze kennen onze achtergrond niet. Negen jaar geleden had ik een zaak, maar dan heb ik een accident gehad waarbij ik – volgens mij nog altijd onterecht – in het ongelijk werd gesteld. Ik heb mijn zaak moeten sluiten en we zijn daar nog altijd de gevolgen van aan het dragen. Met deze tegenslag kwam er nog een extra schep bovenop. Dat is soms ploeteren. Ik wil ook de rest van mijn gezin niets ontzeggen omdat Charlotte extra financiële steun nodig heeft.”

Onderzoeken

Niettemin zijn er ook heel veel mensen die de campagne wel steunen. “We mogen echt niet klagen. We hebben al een redelijk mooi bedrag binnen. We zijn goed van start gegaan. Met Charlotte gaat alles ook goed, gezien de omstandigheden. We zijn volop bezig met alle onderzoeken om met multidisciplinaire therapieën te starten. Er moet nog onderzocht worden op evenwichtsstoornissen en haar ogen om te kijken of er schade is, omdat er gebleken is dat ze misschien ook cochleaire schade (schade in het slakkenhuis, red.) zou kunnen hebben aan één oortje. Maar dat is nog afwachten omdat ze nog veel te klein is.”

Twee keer per week pendelt Charlotte met haar ouders naar Gent voor die onderzoeken. “Dat begint wel door te wegen. Ook de crowdfundingscampagne is voor mij emotioneel zwaar. Dan komen er ook nog heel wat zaken bij, waardoor ik er ook aan moet denken of ik wel goed doe voor iedereen. Daarom heb ik even gas teruggenomen. Anders zou ik er misschien aan onderdoor gaan”, besluit Lien.