Tartaarsaus veroorzaakte salmonella in Spermalie

De oorzaak van de salmonella-uitbraak in hotelschool Spermalie in Brugge is eindelijk bekend. Na onderzoek van verschillende maaltijden werd salmonella gevonden in de vers bereide tartaarsaus. Dat laat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) weten.

Hotel- en toerismeschool Spermalie werd getroffen door een salmonella-uitbraak. © Davy Coghe

Het FAVV laat weten dat uit onderzoek van verschillende maaltijden salmonella werd gedetecteerd in de vers bereide tartaarsaus. “Ook de online enquête bij leerlingen en leerkrachten, over wie wat in welk restaurant gegeten heeft, wees in de richting van die tartaarsaus.”

200 mensen ziek

Op vrijdag 6 september en de daarop volgende dagen werden een 200-tal leerlingen en leerkrachten van hotelschool Spermalie in Brugge ziek. Al snel bleek dat die mensen besmet waren met de salmonella-bacterie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, het FAVV en het nationaal referentielaboratorium hebben de omvang en de oorzaak van de uitbraak onderzocht. Er werden stalen genomen en de keukens werden grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Sinds 14 september zijn er geen nieuwe ziektegevallen gemeld.

In totaal werden 65 stalen naar het labo gestuurd. De gevonden bacterie in de voeding blijkt dezelfde te zijn als de bacterie in de stoelgang van patiënten. “Al deze elementen samen doen ons besluiten dat de tartaarsaus en wellicht meer specifiek de gebruikte eieren aan de born liggen van deze uitbraak.”

“Kan iedereen overkomen”

Ondertussen draait de school weer op een normale bezetting. “Het belangrijkste is dat we nu weer allemaal de draad kunnen opnemen en verder werken”, zegt algemeen directeur Filiep Defraye van de hotel- en toerismeschool. “Belangrijk om te onderstrepen is dat het FAVV stelt dat zulke besmetting in de beste huizen kan voorkomen. Ook waar hygiëne zeer hoog in het vaandel wordt gedragen, zoals bij ons. Er moet maar één ei zijn dat ermee besmet is. En het is nu eenmaal niet mogelijk om alle eieren op voorhand te controleren…”

“Het voedselagentschap liet ook duidelijk verstaan dat wij heel constructief hebben meegewerkt en goed gecommuniceerd. Of onze school hierdoor geen imagoschade lijdt? Ik denk het eerlijk gezegd niet, net omdat het dus overal kan voorkomen. En als ouders ons belden, was dat meestal om ons te danken voor de manier waar wij dit hebben aangepakt en voor onze communicatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.