Tarieven huisartsen en specialisten blijven ongewijzigd in 2015

Redactie KW

De tarieven bij huisartsen en specialisten blijven in 2015 ongewijzigd. Artsen en ziekenfondsen hebben daarover een akkkoord bereikt, meldt de Christelijke Mutualiteit dinsdag.

Normaal gelden die akkoorden voor twee jaar, maar door de moeilijke financieel-economische toestand is de duur dit keer beperkt tot één jaar. CM-voorzitter Marc Justaert is tevreden dat er tariefzekerheid is en “dat ook in de moeilijke budgettaire context het overlegmodel heeft gewerkt zonder inmenging van de regering”.

De tarieven bij huisartsen en specialisten worden niet geïndexeerd. Het ereloon voor een Globaal Medisch Dossier (GMD) gaat wel licht omhoog naar 30 euro. Huisartsen zullen een hoger honorarium krijgen voor de opvolging van diabetespatiënten. In het akkoord is ook geld voorzien voor de oprichting van vijftien nieuwe huisartsenwachtenposten. De wachtposten moeten afspraken maken met de spoeddiensten van de ziekenhuizen om het onnodig gebruik van die spoeddiensten af te remmen.

Volledig zicht op aangerekende bedragen

Ook voor de specialisten zijn er een aantal positieve maatregelen. Zo komen er aanpassingen aan de honoraria in de neuropediatrie en de raadpleging neurologie. Specialisten die een patiënt in een rust- en verzorgingstehuis bezoeken, op vraag van de huisarts, krijgen een betere vergoeding. Belangrijk volgens CM is dat er een extra aanmoediging van 500 euro komt voor artsen die zich volledig aan de tariefafspraken houden en dus geen supplement vragen.

Voorts is er afgesproken dat artsen aan de patiënt en zijn ziekenfonds ook bij ambulante behandelingen een volledig zicht zullen geven op de aangerekende bedragen. Dat zal gebeuren van zodra de getuigschriften elektronisch kunnen worden verzonden. Er komt volgens CM ook overleg met vertegenwoordigers van dermatologen, oftalmologen en gynaecologen om ervoor te zorgen dat meer van deze specialisten de tarieven opvolgen en respecteren.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.