Tangobar Invitado in Torhout opent na een jaar opnieuw de deuren

Goedele Verschelde geeft de fakkel door aan haar danspartner Geert Stragier. Laatstgenoemde heropent vanaf januari de tangobar Invitado op de Burg. Zij diende een jaar geleden de zaak te sluiten vanwege ziekte. © Foto JS
Johan Sabbe

Twee jaar heeft Goedele Verschelde de tangobar Invitado op de Burg gerund, maar eind 2017 zette ze daar noodgedwongen een punt achter. Op doktersadvies, want er was multiple sclerose (MS) bij haar vastgesteld. Gevolg: het pand bleef een jaar onaangeroerd staan, want een overnemer werd niet meteen gevonden. Die is er nu wel: Geert Stragier, nota bene de danspartner van Goedele, waagt de stapt. Hij wordt de nieuwe huurder van de bar en voorziet de opening op woensdag 2 januari. Met veel ruimere openingsuren dan voorheen.

Het gaat fysiek heel behoorlijk met Goedele Verschelde (intussen 50). “Door mijn levenswijze om te gooien, het veel rustiger aan te doen en zo gezond mogelijk te leven, zet de ziekte zich niet snel door”, klinkt ze tevreden. “Maar een tangobar uitbaten, zou niet meer lukken. Te zwaar voor mij. Ben ik even blij dat Geert na lang wikken en wegen beslist heeft om de fakkel van me over te nemen! Ik zal trouwens samen met hem de Argentijnse tango blijven dansen en promoten. Ik heb het dansen nodig in mijn leven. Ik haal er een pak energie uit. En in het concept van de tangobar blijf ik vanzelfsprekend rotsvast geloven.”

Meer dan 50 uur open

Geert, die in januari eveneens 50 wordt, werkte de voorbije jaren als magazijnier in de grote elektrozaak Verfaillie-Bauwens in Waardamme. “Een halftijdse betrekking en dus prima combineerbaar met de danslessen en -demonstraties die ik onder de bekende noemer Tangoamar geef”, zegt hij.

“Het bedrijf wou echter mijn job tot een voltijdse betrekking uitbreiden en dat is voor mij onmogelijk. Dan zou ik de Argentijnse dans moeten opgeven en na al die jaren van ervaring zou dat zonde zijn. Dus laat ik mijn werk bij de elektrozaak schieten om me fulltime te focussen op de tangobar Invitado. Ik besef dat dit niet zonder gevaar is, maar het is een berekend risico. Alles is goed doordacht en dankzij de twee jaar waarin Goedele de zaak heeft gerund, weet ik perfect hoe ik de dingen het best aanpak. Sowieso zal de bar veel meer open zijn dan toen zij zaakvoerder was. Toen kon je er maar 25 uur per week terecht, maar nu trek ik dat op tot meer dan 50 uur. Een gigantisch voordeel is dat de bar instapklaar is. En hoe! Met een prachtige parketvloer, sfeervolle opsmuk, een gezellig bargedeelte en een dansruimte van 100 m² met spiegels.”

Geert wil Invitado elke dag vanaf 14 uur openen. Hij woont op een appartement in de Fraeysstraat, dus vlakbij, wat erg handig is. “Uiteraard zal ik er mijn vertrouwde tangocursussen geven, waarvoor ik het voorbije jaar her en der zaaltjes moest huren, wat vervelend en niet goedkoop was. Weer in Invitado terechtkunnen, betekent zoveel als thuiskomen. Een mooiere plaats om de tango, de salsa of de swing te dansen, vind je niet. Deze bar is uniek.”

Opendeurweekends

Ook niet-dansers kunnen in het stijlvolle interieur van Invitado terecht. Om een koffie of een wijntje te drinken, van een versnapering te genieten en de mooie muziek te degusteren. En/of om de dansdemonstraties bij te wonen. In het weekend zal Ellen Van Roy, de dochter van Goedele, als jobstudent mee in de bar helpen.

“Elke eerste zaterdagavond van de maand zorg ik voor een salsaparty”, zegt Geert. “Elke tweede zaterdag is er een swingparty, elke derde zaterdag een salsa- en swingsalon en elke laatste zaterdag een tangosalon. In de weekends van 12 en 13 en van 19 en 20 januari voorzie ik een opendeur. Ik word op 13 januari 50 jaar. En dus nodig ik de avond voordien iedereen uit naar mijn verjaardagsparty. Met uiteraard een portie Argentijnse dans. Mijn grote doel is van Invitado een ontmoetingsplaats te blijven maken voor dansers, niet-dansers en iedereen die in een mooie omgeving van sociaal contact houdt. Dit is een droom die werkelijkheid wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier