Tamara : “Ik ben een verlegen meisje, maar als ik naar Belle Perez ga, herkent niemand mij nog”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia. Deze week : Tamara Pluij, superfan van Belle Perez.

Showbizzreporter PADI ging op bezoek bij Tamara Pluij uit Oostende. Ze heeft vier zussen en woont zelf nog bij haar ouders. Tamara (37) studeerde personenzorg. Op 17-jarige leeftijd ging ze werken met een leercontract in een bakkerij. Ze werkte ook een tijdje in de horeca en nu werkt ze al zestien jaar bij Daikin in Oostende, evenlang als ze fan is van Belle Perez.

Ik moest dan wel een keuze maken, want optredens van twee artiesten combineren is heel moeilijk

“Geloof het of niet, maar ik ben de allereerste fan van Belle Perez”, vertelt Tamara. “Ik ben al zestien jaar échte fan en ik had er nog geen seconde spijt van. Vóór ik echter voor Belle ging supporteren, ging ik ook naar andere artiesten kijken. Ik was nog maar elf jaar toen ik met mijn ouders mee ging naar optredens van Helmut Lotti. We deden al zijn concerten, dat was een leuke tijd. Ik leerde ook Isabelle A beter kennen en begon ook naar haar optredens te gaan. Ik was negen jaar fan van Isabelle A. Maar dan leerde ik Belle kennen. Ik was meteen verkocht. Ik moest dan wel een keuze maken, want optredens van twee artiesten combineren is heel moeilijk. Ik koos voor Belle.”

Tamara :

“Dat was in de zomer van 1999 tijdens een opname van Tien om te Zien in Blankenberge. In feite stond ik toen op Isabelle A te wachten om mee op de foto te gaan. Belle kwam echter eerst af en vanaf toen werd ik superfan. Ik wist dat Belle voor promotie naar Amerika vertrok en wenste haar veel succes toe”, vertelt Tamara. “Twee weken later zag ik Belle terug. Ik vroeg hoe het was verlopen. Ik wilde graag naar optredens van haar gaan, maar ik geraakte er niet. Ik reed zelf nog niet met de auto en mijn ouders bleven naar shows van Helmut Lotti gaan. Zag ik Belle op tv, dan dacht ik aan het meisje met het Spaanse bloed.”

In 2000 zag Tamara Belle terug in Oostende, maar voor het concert kon ze niet blijven. “De volgende dag trad ze op voor Radio 2 in Brugge. Samen met een vriend ging ik kijken”, aldus Tamara. “De nacht ervoor deed ik geen oog dicht, want ik was zo nerveus hoe het optreden zou verlopen en of ik er een babbel kon mee slaan. Daarna bleef ik naar optredens gaan.”

Ik had zelfs de eer om tussen al de fotografen te staan toen Belle mocht zingen voor de koning en koningin van België en Nederland

“Ik kocht ook een camera, waarmee ik veel foto’s nam en die gaf ik dan af aan Belle. Op een bepaald moment kreeg ik de vraag of ze mijn foto’s mocht gebruiken voor het fanboekje en voor de site. Ik zei natuurlijk ja. Tot op heden ben ik nog altijd de webfotografe van Belle en daar ben ik trots op. Er staan zelfs foto’s van mij in haar boek Diez én er staat ook eigen werk op hoesjes van cd’s, op de dvd van Diez, enz. Ik had zelfs de eer om tussen al de fotografen te staan toen Belle mocht zingen voor de Koning en Koningin van België en Nederland. Het koningspaar stond heel dichtbij, ik kon ze bijna aanraken…” Intussen heeft Tamara al bijna 250.000 foto’s van haar idool.

Ik was precies op reis met mijn beste vriendin

“Wat ik al allemaal meemaakte ? Och, ik kan er al een boek over schrijven (lacht). Ga ik naar een concert, dan is het altijd een beetje reizen. Ik volg Belle niet enkel in ons land, maar ook in Nederland, Frankrijk en zelfs in Spanje. Vorig jaar was mijn eerste reis met het vliegtuig, want Belle trad op in Girona. Samen met enkele vrienden vloog ik er naar toe, om dan direct terug te keren. Het was mijn eerste ervaring met het vliegtuig, nu wil ik niets liever meer beleven. Dit jaar was ik voor Belle al drie keren in Spanje. In juni en augustus, en in september was er de eerste fanreis voor één week.

Tamara :

Mijn eerste echte grote reis en dat in het bijzijn van niet enkel vrienden, maar ook van Belle. We beleefden daar een formidabele week. Toen was ze niet zangeres Belle Perez, wel Maribel. Ik was precies op reis met mijn beste vriendin.”

Ik woonde al bijna 2.000 optredens bij. Ik deed eens twaalf concerten in drie dagen tijd. Gek hé?

“In Spanje vroeg Belle ook aan mij waarom ik na al die jaren nog altijd blijf afkomen”, vertelt Tamara. “Het is niet enkel haar muziek die mij steun en kracht heeft, maar ook Belle als persoon. Ze is een prachtvrouw. Ze maakt altijd tijd vrij voor haar fans, zelfs al ze anderhalf uur handtekeningen moet staan uitdelen. Heb ik het moeilijk, dan is ze er voor mij. Ik ken ze zestien jaar, ik woonde al bijna 2.000 optredens bij. Ik deed eens twaalf concerten in drie dagen tijd. Gek hé? Soms kwam ik thuis van een concert en moest ik één uur later al gaan werken, zonder veel slaap. Op ‘t werk begrijpen ze dat niet en vragen ze zich af hoe ik dat doet. Dat komt omdat ik zoveel energie krijg van Belle. Ze is mijn vitamine B. Collega’s vinden het voor mezelf fijn en komen wel eens zeggen dat ze Belle op één of andere tv-zender zagen.”

Tamara :

“Vroeger heb ik ook wel eens gedanst op het podium”, herinnert Tamara zich. “Ik kon al de danspasjes uit het hoofd. Er kwamen zelfs eens mensen vragen of ik ook een danseres van Belle was.”

Belle Perez riep Tamara ook al eens op het podium om te zingen voor haar verjaardag. “Ik deed zelfs al eens de afwas, samen met Belle“, verklapt Tamara. “Dat was in een autobus, toen ze promo deed voor haar nieuwe cd. Zien de mensen Belle, dan zien ze ook mij, want ik wil geen concert missen, zelfs al moet ik er uren voor rijden. Enkele weken geleden was het 3.30 uur rijden, maar door de file werd dat 6 uur. Die avond werden we ook geïnterviewd en kregen we van de hele zaal een applaus omdat we zo’n file hadden getrotseerd.”

Tamara :

Tamara :

“Belle interviewde mij ook al enkele keren voor haar eigen internetprogramma Channel E en vorig jaar voor Radio 2. En ik stond ooit in Gazet van Antwerpen toen Belle tijdens een concertje op de Boekenbeurs op mijn schoot kwam zitten. Dankzij Belle heb ik ook David Bisbal en David Bustamante – twee topartiesten uit Spanje – leren kennen.”

Tamara :

“Ik ben eigenlijk een verlegen meisje, maar als ik naar Belle ga herkent niemand mij nog”, aldus Tamara. “Dan bloei ik helemaal open. Ik speelde trouwens ook al twee keren mee in een videoclip. Belle is een groot deel van mijn leven, ik liet zelfs twee tattoos zetten : ééntje van een schets van mijn camera en de T en B erbij. De andere tattoo is een engel, maar in ‘t Spaans, want ik zeg altijd : Belle is mijn engeltje.

Tamara :

“En natuurlijk, als superfan bezit ik ook alles qua gadgets van mijn idool. Van tassen, muismatten, armband, spaarpot, kussen, een sleutelhanger met licht, fotoalbums, canvasdoeken, twee kartonnen van Belle, banners, een uurwerk, balpennen, cd’s, lanyards, enz.”

Tamara :

Op het einde van het gesprek wordt Tamara even stil. “In 2003 is het zoontje van mijn zus gestorven”, vertelt ze. “Geloof me, dat was hard. Maar de steun die ik toen van Belle en mijn vrienden heb gekregen, is onbeschrijfelijk. Belle en onze vriendengroep, samen in ups en downs!”

(PADI)