Taliban heeft Kortrijkse familie in zijn greep: “Ik weet niet wanneer mijn vrouw en twee dochters terug thuis zullen geraken”

Hejrat samen met zijn dochters Sana en Zala in hun huis in Kortrijk.
Phebe Somers

Na de staatsgreep van de taliban in Afghanistan zijn de straten van hoofdstad Kabul gevuld met chaos, wanhoop en angst. Zowel toeristen als Afghanen slagen er amper of niet meer in om het land te verlaten. En dat is helaas ook de realiteit voor de vrouw en kinderen van Hejrat Ullah Baiad uit Kortrijk.

Zeven jaar geleden kwamen Hejrat en zijn vrouw Khalida Ibrahimi naar België. Intussen hebben ze hier een mooi leven opgebouwd: Hejrat startte een voedingswinkel in Kortrijk en hun twee kinderen, Sana (4) en Zala (2), werden geboren. In juli besloten ze om hun familie in Afghanistan voor het eerst te bezoeken. “Vorige maand keerde ik terug, voor de winkel ook, maar mij gezin wou nog wat langer blijven. Mijn moeder is ziek, dus leek het wel een goed idee. Alles was rustig daar, niets wees erop dat de taliban in zo’n korte tijd het hele land zou overnemen”, vertelt Hejrat.

De onzekerheid is moordend

Enkele dagen geleden brak de hel onverwachts los in Kabul. “Op 13 augustus vertrokken mijn vrouw en kinderen uit Herat, maar ze liepen vast in de luchthaven van Kabul. Geen enkel vliegtuig steeg nog op.”

Sana en Zala op vakantie bij hun familie in Afghanistan.
Sana en Zala op vakantie bij hun familie in Afghanistan.

Khalida en hun dochters keerden terug naar de familie, waar ze voorlopig veilig zijn. “Maar de situatie verandert elke dag, elk uur zelfs. Ik heb elke dag contact met hen, maar de onzekerheid is verschrikkelijk. Mijn kinderen en ik hebben de Belgische nationaliteit, die van mijn vrouw werd ook recent goedgekeurd, ze horen hier thuis.”

Evacuatievliegtuig

Dagenlang probeerde Hejrat de Belgische ambassade in Islamabad in Pakistan, die bevoegd is voor Afghanistan, te bereiken om zijn zaak uit te leggen. Op woensdag kreeg hij uiteindelijk telefonisch contact met het ministerie van Buitenlandse zaken. “Ze hebben me verteld dat er waarschijnlijk vandaag (19 augustus, red.) opnieuw een vliegtuig vanuit ons land naar Pakistan vertrekt”, verklaart Hejrat hoopvol.

Voorlopig zijn ze veilig, maar de situatie verandert elke dag

“Khalida, Sana en Zala staan op de lijst, maar er is natuurlijk nooit 100% zekerheid dat ze een plek zullen krijgen. Als de vlucht groen licht krijgt, zal zal mijn broer morgenmiddag telefoon krijgen van de ambassade.”

De vlucht vanuit Kabul tot in België zou 48 uur duren. “Ik heb vrijdag ook een afspraak met CAW Kortrijk. Ook sta ik in contact met de Kortrijkse schepen Philippe De Coene. Je kan je niet voorstellen hoeveel stress dit me bezorgt.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier