Tal van hulpacties opgestart voor zwaar verbrand kindje uit Werken

Mats onderging al een vijf uur durende operatie.
Redactie KW

De amper 17 maanden oude Mats De Smet uit Werken bij Kortemark raakte maandag zwaar verbrand na een ongeluk in bad. Het lichaam van de peuter is voor 85 procent verbrand en hij ligt momenteel in coma in het brandwondencentrum in Brussel. “Mats zal wellicht twee maanden in kunstmatige coma blijven”, zeggen ouders Birger en Melissa. Er komt nu een grote hulpactie om het gezin te steunen.

Het ongeluk gebeurde maandagavond rond 18 uur in de woning van Birger De Smet (40) en Melissa Brys (33) in de Hogestraat in Werken. Ze wonen er met hun kinderen Amelie (3) en Mats (1). Voor de kinderen gingen slapen, wou Melissa nog even met hen in bad gaan. Daarbij is het fout gelopen.

Gevallen in heet bad

“Melissa had eerst al het warm water opengezet om er daarna koud aan toe te voegen zodat het bad de juiste temperatuur had”, vertelt papa Birger. “Ze ging beneden Mats en Amelie halen en sloot eerst het hekje van de trap af boven. Maar terwijl ze dat deed was Mats al naar het bad gekropen, stond hij recht aan de rand en wilde hij wellicht wat schuim grijpen. Hij is zo in het heet water gevallen met zijn kleertjes aan. Hij lag nauwelijks twee seconden in het water toen Melissa hem kon grijpen maar het kwaad was jammer genoeg geschied. Onze jongen liep over 85 procent van zijn lichaam tweede- en derdegraadsbrandwonden op. Enkel zijn gezichtje en zijn middel bleven dankzij de pamper gespaard. Mats krijste enorm van de pijn en we stopten hem lange tijd onder een lauwe douche. Daarna werd hij met de ambulance onder begeleiding van de MUG overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek.”

Schuldgevoelens

De peuter leek even in levensgevaar maar dat week snel. “Hij werd in kunstmatige coma gebracht en onderging al een vijf uur durende operatie waarbij kunsthuid op zijn buikje werd aangebracht”, vervolgt Birger. “Volgende week is zijn rug aan de beurt. De prognose is nu dat hij twee maanden in coma zal gehouden worden voor de diverse operaties. Voor ons als gezin heeft dit een enorme impact. Melissa kampt met enorme schuldgevoelens maar dat is echt niet nodig. Een ongeluk is zo snel gebeurd. Hij ontsnapte nauwelijks enkele seconden aan de aandacht. Maar we hebben beiden nu last van radeloosheid en huilbuien. Gelukkig zijn onze werkgevers begripvol en kunnen we even thuisblijven. Elke dag rijden we naar het ziekenhuis in Brussel, al is het maar om Mats in gedachten bij te staan. We geloven echt dat het helpt als we met hem spreken. Helaas kan Amelie haar broertje nog niet bezoeken en dat weegt ook enorm op haar.”

Steun en pannenkoekenverkoop

Ook financieel heeft het drama een grote impact op het gezin. Er worden al tan van hulpacties opgezet. Niet alleen in Kortemark maar ook in Nieuwpoort, waar Melissa vroeger woonde, en in Hooglede, waar Birger woonde. Wie de kleine Mats en het jonge gezin in deze harde tijden wil steunen kan dat onder andere door een grote pannenkoekenverkoop. Pakketten van een kilo Dries pannenkoeken zijn te koop en kunnen voor de prijs van 6,50 euro besteld worden op het voor Mats aangemaakte rekeningnummer BE15 1030 7698 5130. Vermeld zeker het aantal, je naam en adres. Er worden later afhaalpunten bekend gemaakt om de pannenkoeken op te halen. Op dat rekeningnummer kan ook een vrijblijvende gift gedaan worden. Op 18 december houdt Blauw Zwart Staden, waar Birger nog voorzitter was, een pannenkoekenverkoop op de kerstmarkt van Staden. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.