TAC Rally moet uitwijken nu Europahal in Tielt vaccinatiecentrum wordt

Redactie KW

Dat het Tieltse vaccinatiecentrum de komende maanden de Europahal zal inpalmen, is geen goed nieuws voor de TAC Rally, die vorig jaar al niet kon doorgaan door de corona-lockdown. De organisatie schuift nu met 10 april en 31 juli twee weekend naar voren, maar het valt te vrezen dat de Europahal en omgeving geen dienst zullen kunnen doen als rallydorp. Dat gebeurde nooit eerder.

“Als de horeca gesloten blijft én het publiek niet naar onze rally mag komen kijken, heeft organiseren op 10 april sowieso geen zin”, zegt organisator Boudewijn Baertsoen. Vooral die tweede voorwaarde lijkt problematisch te worden, iets wat minder het geval zal zijn eind juli. “Maar ook dan zullen er in de Europahal allicht nog spuitjes worden gezet”, klinkt het.

“Creatieve oplossing” nodig

Vanaf 1 februari wordt de Europahal opgeofferd als vaccinatiecentrum, officieel tot 31 oktober. Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) gaf eind vorige week al aan dat verenigingen en organisaties die al die maanden niet over hun vaste uitvalsbasis kunnen beschikken op zoek moeten naar “creatieve oplossingen”. Maar in het geval van de TAC Rally kent creativiteit al snel zijn grenzen.

“Omdat dat vaccinatiecentrum belangrijker is dan de TAC Rally – laat daar geen twijfel over bestaan – gaan we ons licht voor de inrichting van het servicepark moeten opsteken buiten de stadsgrenzen”, vreest organisator Boudewijn Baertsoen. “Wij hebben 8.000 tot 10.000 vierkante meter nodig, want de ruim 120 deelnemende teams brengen niet alleen hun bolides, maar ook een hele rist vracht- en bestelwagens mee.”

Geen rek meer op kalender

De Europahal, het Generaal Maczekplein, de Sportlaan en de vele parkeerplaatsen in de omgeving zijn daarvoor ideaal. “Ik zie geen andere mogelijkheden in Tielt. Je kunt niet zomaar van donderdag- tot zondagmiddag een weg over een afstand van een kilometer dichtzetten. Idem voor een industriepark”, zegt Boudewijn nog.

“Verder opschuiven op de kalender kan ook niet. Er staan negen manches op de kalender van het Belgisch kampioenschap 2021 en die kan je niet allemaal in het najaar proppen. We hopen met ons servicepark welkom te zijn in een buurgemeente, in de wetenschap dat de rally zelf zich op het normale parcours kan afspelen.” Het zou een unicum zijn in het bijna 50-jarig bestaan.

Aan een scenario waarbij de 47ste TAC Rally nergens buiten Tielt welkom is, wil Boudewijn Baertsoen nog niet denken. “Er zijn zo veel mensen bij deze sporthoogdag betrokken; de moed mag ons niet helemaal in de schoenen zinken.”

Ook probleem voor academie

De tijdelijke inname van de Europahal stelt ook de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Tielt, die zes dagen op zeven een of meerdere lokalen op de bovenverdieping gebruikt, voor een onverwacht probleem. “Ideaal in deze coronatijden is dat ze groter zijn dan 50 vierkante meter. In de academie zelf geeft maar één lokaal ons die luxe”, zegt directeur Bart Snauwaert. “Maar de volksgezondheid primeert. We wachten geduldig op een oplossing in samenspraak met het stadsbestuur.”

Schepen van Academies Vincent Byttebier (CD&V) geeft onder enig voorbehoud mee dat een of twee van die drie lokalen mogelijk niet nodig zullen zijn voor vaccinaties en leerlingen van de academie die alsnog via een aparte ingang zouden kunnen bereiken. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier