“Taboe rond depressie doorbreken”

Surffotograaf Maarten Van De Velde die tijdens het WK Cyclocross beelden nam vanuit de zee, kreeg op die manier ook in het buitenland aandacht voor het thema depressie.© (Foto BP)
Surffotograaf Maarten Van De Velde die tijdens het WK Cyclocross beelden nam vanuit de zee, kreeg op die manier ook in het buitenland aandacht voor het thema depressie.© (Foto BP)
Redactie KW

Wie herinnert zich nog Maarten Van De Velde, de surffotograaf die tijdens het WK Cyclocross beelden nam vanuit de zee? Zijn stunt leverde hem niet enkel in Vlaanderen maar ook in het buitenland heel wat aandacht op. Voor Maarten zelf werd het een rollercoaster met een positief resultaat. In 2018 praatte hij in het televisieprogramma Taboe met Philippe Geubels over zijn depressies. Zijn stunt zorgde ervoor dat er nu ook in het buitenland aandacht was voor het thema. 2020 was voor hem het eerste jaar waarin hij geen depressieve klachten had en daar heeft zijn passie voor de zee en fotografie heel veel mee te maken.

Eerder kon je in onze krant het verhaal lezen hoe Maarten een dag voor het WK van de heren besliste om zijn kans te wagen en foto’s te nemen vanuit de zee. Hij is het als surffotograaf wel gewoon om foto’s te nemen in het water.

De week die volgde op het WK belde de ene na de andere krant, televisie- en radiozender om met Maarten te spreken. Ook ver buiten de landsgrenzen werd zijn verhaal opgepikt. Zijn beelden gingen letterlijk de wereld rond. Een ongelofelijke ervaring voor de fotograaf uit De Haan.

“Ik had wel gedacht dat ik misschien eens in beeld zou komen tijdens het WK, maar ik dacht dat het daarbij zou blijven. Ik had echt niet verwacht dat ik in kranten in Frankrijk, Italië, Columbia of Spanje zou staan. Een Spaanse journalist zei me zelfs: ‘Do you know how famous you are?’ Ik werd ook gebeld voor een live interview op de radio in Nederland. Het was redelijk zot, maar achteraf gezien gaf het me vooral voldoening dat er ook opnieuw aandacht was voor het thema depressie.”

Eén miljoen mensen

“Ik heb in 2018 deelgenomen aan Taboe. Dat is op een blog in Italië verschenen en veel media hebben het daarna opnieuw opgepikt. Ik was destijds al blij dat we één miljoen mensen bereikt hebben, maar nu is het opnieuw bespreekbaar gemaakt in andere landen. Zeker in deze tijden waarin veel mensen in de kluts draaien door corona, vind ik dat echt waardevol.”

Maarten is pas sinds 2017 bezig met fotograferen op zee. “Het was een zotte investering in een duur toestel met een waterdichte behuizing. Door corona ben ik dit jaar vaker in België en zo heb ik ook ontdekt dat ik ook hier heel wat surfers kon fotograferen.”

Als ik stabiel kan blijven, wil ik jongeren blijven inspireren

Opvallend genoeg was 2020 het eerste jaar waarin Maarten geen depressieve klachten had sinds 2001. “Na de eerste klachten op mijn 17de kon ik redelijk goed functioneren, maar in 2014 ben ik opnieuw in de soep gedraaid en sindsdien had ik jaarlijks depressieve periodes. 2020 was het eerste jaar dat ik het gevoel had dat het goed ging. Dat was voor het eerst sinds lang.”

Fotografie en de zee hebben daar volgens hem zeker iets mee te maken. “Ik heb een bijzondere band met de zee, voor mij is het echt pure meditatie. Je moet echt volledig in het moment zitten anders mis je het beeld. Ondertussen vergeet je alles om je heen. Dat is een belangrijke factor voor mij. Ik word terug het kind dat onbezonnen in de golven speelt. Ik ben blij dat ik door mijn beelden mensen ook positief kan beïnvloeden.”

Mensen inspireren

Met zijn verhaal wil hij andere mensen die hetzelfde meemaken inspireren. “Ik haal er zelf ook voldoening uit als ik hoor dat ik mensen geholpen heb door er openlijk over te spreken. Een psychiater zei me zelfs dat ze een uitspraak van mij in de uitzending gebruikt om aan patiënten en hun familie uit te leggen hoe een depressie ervaren wordt. Als ik stabiel kan blijven, wil ik jongeren blijven inspireren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.