Tabaksmuseum krijgt 599 bijzondere tabakspotten uit Parijs

De uitzonderlijke collectie tabakspotten bevindt zich nu nog in Parijs en komt via een gespecialiseerde firma naar Wervik. © gf
Redactie KW

Het Nationaal Tabaksmuseum krijgt maar liefst 599 tabakspotten cadeau. Het gaat om een schenking door Josette Rispal, een internationaal gerenommeerde Franse kunstenares. “Sommige van die tabakspotten zijn in hout of keramiek”, weet burgemeester Youro Casier (SP.A). “Het gaat niet om traditionele tabakspotten. Ze zijn gebaseerd op figuren, van bekende tot gewone mensen. Het is heel moeilijk om de waarde te bepalen, maar er zitten unieke stukken tussen.”

Door Erik De Block

De potten worden op dit moment bewaard in Parijs, in een atelier van de familie Rispal. Ze verhuizen naar het Erfgoedcentrum Briekenmolen. Volgend jaar grijpt het museum terug naar zijn roots met een tijdelijke tentoonstelling. Na dit jaar de succesvolle expo in de zaal achteraan van illustrator Carll Cneut komt er dus een vervolg met een uitzonderlijke collectie tabakspotten. Josette Rispal nam deze zomer contact op met het Wervikse stadsbestuur voor de schenking van een prachtige collectie tabakspotten.

Frans publiek aanspreken

De schenking is goedgekeurd door de gemeenteraad. “De bedoeling is dat het museum er meteen mee aan de slag gaat”, aldus Kris Deronne van de Dienst Toerisme. “Met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling zal het volop inzetten op de uiteenlopende thema’s die op de tabakspotten terug te vinden zijn : spot, dieren, religie, politiek en fabel. Met de expo hoopt het museum ook het Franse publiek warm te maken voor een bezoek. De komende maanden zal de tentoonstelling verder vorm krijgen.”

Josette Rispal is een bekende Franse kunstenares. Haar palmares is lang. Ze heeft tijdens haar leven een uitgebreid aantal kunstwerken gemaakt, nam deel aan honderden tentoonstellingen wereldwijd en won tientallen prijzen. Haar vader Antonin was ook kunstenaar, maar daarnaast ook verzamelaar en antiquair. Na zijn overlijden in 2003 werd zijn omvangrijke collectie over de Eiffeltoren integraal geschonken aan de vzw die het beheer van het monument behartigt. De potten zijn bijzonder door hun grote verzamelwaarde. Deze collectie vormt zeker een meerwaarde voor de collectie van het Nationaal Tabaksmuseum.

Burgemeester naar Parijs

Burgemeester Youro Casier trok naar het atelier in Parijs om samen met cultuurbeleidscoördinator Steven Masil en erfgoedmedewerker Katrijn Decuypere de collectie te bekijken. “Nu de schenking door de gemeenteraad is goedgekeurd, moet er een notaris worden aangesteld om het contract op te maken”, aldus de burgemeester. “Het transport van Parijs naar Wervik zal met de nodige zorg gebeuren door een gespecialiseerde firma. Dat is ook de wens van de schenker om te vermijden dat er tabakspotten tijdens het transport zouden worden beschadigd.”

Het transport van Parijs naar Wervik zal met de nodige zorg gebeuren door een gespecialiseerde firma – Youro Casier, burgemeester

foto LVW
foto LVW

De financiële waarde van de potten wordt geschat op 75 à 100 euro per pot. De culturele waarde is echter veel hoger en zit vooral in het geheel van de collectie. Dergelijke verzamelingen zijn heel bijzonder en een waardevolle aanvulling voor het museum. Josette Rispal heeft geen kinderen en wil dat de resterende collecties van haar vader een goede bestemming krijgen. Ze vindt het belangrijk dat de collectie in zijn geheel bewaard kan blijven.

De meeste potten dateren uit de twintigste eeuw. Antonin Rispal kocht de potten op veilingen, van andere verzamelaars of kreeg ze cadeau. De (internationale) herkomst van de stukken werd echter niet bijgehouden en is dus nu heel moeilijk te achterhalen. Antonin Rispal (1920-2003) was een belangrijke Franse kunstverzamelaar en antiquair met internationale faam. Hij speelde een belangrijke rol in de kunstwereld en verzamelde een indrukwekkende collectie Art Nouveau kunstwerken. Na zijn dood werd een groot stuk van de collectie aan het Musée d’Orsay in Parijs geschonken.

De nieuwe tentoonstelling loopt van zaterdag 4 april tot en met zondag 8 november 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier