Tabaksfeeverkiezing blijft zoals het is: zelfde datum, zelfde locatie

Huidig Tabaksfee Kelly Burggraeve samen met haar eredames Ismien Vervaeke en Caitlin Deleu. © MPM
Redactie KW

De jaarlijkse verkiezing van de Tabaksfee en haar twee eredames in Wervik verandert niet van datum en locatie. Het idee om de verkiezing te koppelen aan de vijfdaagse zomerkermis volgende week gaat niet door. Het schepencollege hakte uiteindelijk de knoop door. Ondertussen worden kandidaten voor de Tabaksfeeverkiezing gezocht.

Door Erik De Block

Drie jaar geleden vond de verkiezing plaats volgens een totaal nieuw concept. Het was een traditie tijdens het Oogstfeest waar de organisatoren het na 45 edities voor bekeken hielden. Gelukkig nam vtb Kultuur met stuwende kracht Dominiek Druart met medewerking van de stad de Tabaksfeeverkiezing in handen. Van een feesttent elk jaar aan een andere boerderij werd verhuisd naar het terras van retroherberg In Den Grooten Moriaen, naast het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat.

“Blijkbaar zijn er verregaande contacten geweest met het Braderiecomité om de verkiezingen te organiseren tijdens de zondag van de zomerkermis (op 18 augustus, red.) wat ik absoluut geen goed idee vond”, aldus gemeenteraadslid Sanne Vantomme (N-VA). “Ik nam contact op met Dominiek Druart en gaf hem mijn bezorgdheden mee. Ik vrees er voor dat de Tabaksfeeverkiezing zal verdrinken in het kermisweekend want het publiek dat men op kermiszondag heeft, zijn niet de mensen die geïnteresseerd zijn in de Tabaksfeeverkiezing. Door de zeer succesvolle oldtimermeeting zijn de duizenden bezoekers op zondag geen plaatselijk publiek maar komen de mensen van overal en uit Frankrijk. De programmatie op de zondag zit al eivol. Wat zal er dan geschrapt worden?”

Het schepencollege besliste dat alles blijft zoals de afgelopen jaren. Uitbaters Sebastien Bonnier en Celestien Vantomme van retroherberg In Den Grooten Moriaen zijn de schoonbroer en zus van gewezen schepen Sanne Vantomme. “Dat heeft niks te maken met mijn verzuchtingen”, benadrukt Sanne Vantomme. “De formule die we voor de Tabaksfeeverkiezing de afgelopen jaren hanteerden, vond ik tot nu toe de beste. De kosten voor het optreden van een muziekgroep werden netjes verdeeld tussen het museum en de uitbater van de retroherberg. De verkiezing ligt me na aan het hart. Als schepen stak ik er samen met nog anderen veel tijd en energie in om het evenement te redden.”

Chiro op kamp

De Tabaksfeeverkiezing enkele weken vervroegen naar de zomerkermis vond Sanne Vantomme ook geen goed idee in de zoektocht naar voldoende kandidaten. “Vaak zijn er tegen de zomerkermis nog geen voldoende kandidaten en wordt er in de kermissfeer dan nog gezocht“, aldus Sanne. “De plaatselijke afdeling van Chiro Jow is tijdens de kermis altijd op kamp en zou dus geen kandidaat kunnen leveren. Er zijn jongeren die dan naar Pukkelpop gaan terwijl anderen herexamens hebben of op reis zijn. Ieder jaar wordt er met man en macht gezocht naar kandidaten. De Tabaksfeeverkiezing vervroegen zou het dus nog moeilijker maken.”

De verkiezing vindt nu plaats op zondag 1 september. Kandidaten zijn tussen 17 en 23 jaar en moeten geen lid zijn van een Wervikse verenigingen. Naast een schriftelijke proef en een voorstelling aan de jury zonder publiek, zijn er met het sigarettenrollen en tabaksnaaien weer twee praktische proeven. Er zijn heel wat prijzen.

Info: inschrijven kan via www.wervik.be/tabaksfee

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier