Tabakommegang op ‘t Veld pakt uit met Swoop en Willy Sommers op 25ste Vedettenparade

Rechtstaand van links naar rechts: Marc Lecluyse, Luc Vergote, Koen Devlaminck, Frederik Vermeersch, Jurgen Vroman, Johan Alliet en Bernard De Marez. Zittend van links naar rechts: Francis Vanwalleghem, Dirk Geldhof en Luc Debackere. © JCR
Redactie KW

De bewoners van de Sint-Antoniusparochie maken zich op voor de Tabakommegang. De feestelijkheden starten op vrijdag 26 juli, maar het hoogtepunt vindt zondag plaats, met de 25ste editie van de Vedettenparade. De organisatoren wisten Willy Sommers te strikken als 100ste artiest op hun evenement.

Generaties lang al vieren ze Tabakommegang in wijk ‘t Veld, gelegen op de grens van Ardooie, Meulebeke en Pittem. Dit jaar doen ze dat tijdens het laatste weekend van juli.

Bernard De Marez, voorzitter van het organiserend comité legt uit waar de naam ‘Tabakommegang’ vandaan komt. “Met de ommegang smeekten de boeren rond het Veld de zegen af voor een goede tabaksoogst. Van dat volksgebruik blijf niet veel meer over en ook tabak wordt hier niet meer geteeld. Maar de Tabakommegang blijft bestaan en lokt nog steeds de de grote massa naar ‘t Veld. Onze bijzondere dank gaat uit naar de talrijke sponsors (dit jaar meer dan 370, red.) die ons initiatief blijven steunen. Zonder hun gewaardeerde hulp is een dergelijke driedaagse totaal onhaalbaar. Ik wil eveneens de vrijwillige medewerkers danken en het dynamisch bestuursteam, dat zowel vooraf als tijdens het evenement bergen werk verzet. Het is en blijft onze bedoeling om mensen samen te brengen voor een gezellige babbel en een leuk feest op de wijk.”

60-plussers verzamelen

De Tabakommegang start op vrijdag 26 juli met een grote frietkaarting, die om 19 uur van start gaat in de gymzaal van de St.- Antoniusschool. De inleg bedraagt 1,50 euro. Op zaterdagnamiddag is er om 14 uur eveneens in de gymzaal een bijeenkomst voor alle 60-plussers van ‘t Veld. Er wordt gratis koffie en taart geserveerd en aansluitend kan er gekaart worden voor frietjes. Vooraf inschrijven is gewenst. Om 17 uur is er de kermisvinkenzetting in de Bloemgatstraat met inschrijving en prijsuitdeling in de gymzaal van de school. Vanaf 19 uur kan er opnieuw gekaart worden voor frietjes.

Met de Ketnetband willen we ook het jonge volkje bij het feestgebeuren betrekken – Bernard De Marez, voorzitter organisatiecomité

Op zondagmorgen komen de fietsfanaten aan hun trekken voor de Tabakommegang-fietsroute. Vanaf 7 uur kunnen de wielertoeristen zich uitleven op het 80 km lange parcours. Gezinsfietsers nemen vanaf 8 uur de start. Ze krijgen een mooi traject van 20 km onder de wielen geschoven. Alle fietsers ontvangen een gratis belegd broodje. Om 11.30 uur is er de uitreiking van de trofee (voor de wielertoeristen) en de mooie fruitkorf (voor de gezinsfietsers).

David Vandyck

“Het paradepaardje van onze Tabakommegang is ongetwijfeld de Vedettenparade, die we jaarlijks volledig gratis serveren op de grote binnenplaats van transport Wittouck”, zegt Bernard. “Dit jaar beleven we de 25ste editie! We zijn ooit bescheiden gestart in 1995 met Barbara Dex en John West. In 1996 hadden we Shana en het jaar nadien tekenden Dana Winner en de Brugse Strangers present. Ondertussen passeerde een plejade van Vlaams en Nederlands talent de revue: Will Tura, Bart Kaëll, Eddy Wally, Belle Perez, Peter Koelewijn, Vader Abraham, Wendy Van Wanten en nog zoveel anderen. Dit jaar verwelkomen we om 14.30 uur de Ketnetband om ook het jonge volkje in het feestgebeuren te betrekken. Om 16.15 uur is het de beurt aan David Vandyck en een uur later geven de leden van Swoop het beste van zichzelf. Om 18.10 uur is het tijd voor onze headliner Willy Sommers. Willy is meteen de 100ste artiest die aantreedt in 25 jaar Vedettenparade.”

Met een ballenworp voor de kinderen om 19 uur en een eetfestijn om 19.30 uur wordt Tabakommegang afgesloten. Reserveren voor het eetfestijn doe je bij het bestuur, via www.tabakommegang.be of op 0473 96 99 87. De prijs voor een menu met Ardeens gebraad, frietjes en groenten bedraagt 12 euro of 8 euro voor kinderen.

(LB/JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier