Tabakommegang in Meulebeke : gratis volksfeest voor jong en oud

Het Feestcomité 't Veld met v.l.n.r. Johan Alliet, Marc Lecluyse, Francis Vanwalleghem, Luc Debackere, Luc Vergote, Jurgen Vroman, Frederik Vermeersch, Koen Devlaeminck en Bernard De Marez. Dirk Geldhof was afwezig. © Foto Luc
Redactie KW

Het vierdaags volksfeest, met de vedettenparade op zondagnamiddag, beleeft eind juli zijn 24ste editie.

“Onze Tabakommegang heeft al een boeiende geschiedenis achter de rug. Wat ooit als een parochiefeest opgestart werd om een goede tabaksoogst af te smeken door een ommegang te organiseren, is nu uitgegroeid tot een waar volksfeest”, vertelt Bernard De Marez, voorzitter van feestcomité ‘t Veld. “De tabaksplanters die hier op dit ‘drielandenpunt’ (Meulebeke-Ardooie-Pittem, red.) leefden en werkten, zijn samen met de tabaksplanten verdwenen, maar gelukkig zijn de feesten gebleven. Ook dit jaar is ambiance alvast verzekerd.”

Tabakommegang wordt op gang getrokken door de grote frietkaarting op vrijdag 27 juli om 19 uur in de gymzaal van de Sint-Antoniusschool. De inleg bedraagt 1,50 euro en men verwacht opnieuw 50 volle tafels.

Zaterdagnamiddag 28 juli staat in het teken van het kind. Om 14.30 uur is er Austyn Magic met ‘Nonkel Maurice lacht niet meer’ in de gymzaal van de school. De toegang is gratis. Om 17 uur treden de vinkenliefhebbers aan voor de grote vinkenzetting in de Bloemgatstraat en vanaf 20 uur kan men opnieuw kaartspelen voor diepvriesfrieten.

Vedettenparade

Op zondagvoormiddag 29 juli komen de sportievelingen aan bod. De echte wielertoeristen kunnen zich vanaf 7 uur gratis inschrijven voor een deugddoende rit van 80 km. Gezinsfietsers kunnen vanaf 8 uur langs landelijke wegen de regio verkennen en dit gedurende een 20 km lange tocht. Bij aankomst ontvangen alle fietsers een gratis broodje ham of kaas. Om 11.30 uur wordt een trofee uitgereikt aan een deelnemende wielertoerist en een fruitkorf aan een deelnemend gezin.

De hoofdmoot wordt op zondagnamiddag geserveerd op de grote site van transportbedrijf Wittouck in de Bloemgatstraat. De 24ste vedettenparade start met een live optreden van Barbara Dex met orkest om 14.30 uur. Barbara is zeker geen onbekende op ‘t Veld, want zij was de allereerste zangeres die in 1995 de vedettenparade gestalte gaf.

Om 16.30 uur is het dan de beurt aan Jo Vally en een uur later wordt Sandra Kim verwelkomd. Bart Kaëll mag om 18.20 uur aantreden om het muzikale gedeelte van Tabakommegang af te sluiten. Om 19 uur is er dan de ballenuitdeling.

Eetfestijn

Gedurende de vedettenparade zijn er voor de kinderen doorlopend kermisattracties, een schminkstand en springkastelen. Na de vedettenparade maakt men zich dan op voor het eetfestijn op ‘t Veld. Dit jaar serveert men Ardeens gebraad met pepersaus, frietjes, groenten en koude sausjes. Volwassenen betalen daarvoor 12 euro, kinderen 8 euro. Kaarten zijn te bekomen bij de bestuursleden van het feestcomité of via 0473 96 99 87. Inschrijven voor dit eetfestijn voor woensdag 25 juli.

Op maandag 30 juli is er dan de bijeenkomst van de 60-plussers van ‘t Veld met om 14 uur gratis koffie en gebak in de gymzaal van de school. Inschrijven voor vrijdag 27 juli. (Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier