‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor neemt afscheid in vijf vragen

We zien bovenaan v.l.n.r. Guylain Ollevier, Ignace Mispelon, Ivan Kemel, Koen Tryhou, Pol Vindevogel en Frans Vermeersch Onderaan vl.n.r: Kurt Vancouillie, Paul Verstraete, Johan Catteeuw, Marc Maenhoudt, Gerard Roels en Marc Vanhooren. © BC

Na twintig mooie jaren geen dubbel afscheidsconcert in thuisgemeente Koekelare voor ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor, wél een vaarwel in het tv-programma Iedereen Beroemd en in deze krant. Frontman Johan Catteeuw kreeg zijn interview al, nu is het aan zijn ‘vinten’.

Die vinten zijn Guylain Ollevier, Ignace Mispelon, Ivan Kemel, Koen Tryhou, Pol Vindevogel, Frans Vermeersch, Kurt Vancouillie, Paul Verstraete, Marc Maenhoudt, Gerard Roels en Marc Vanhooren. We schotelden ze dezelfde vijf vragen voor: Wat doe je in het dagelijkse leven? Wanneer werd je zanger bij het Vintekoor? Wat was volgens jou de sterkte van het koor? Wat is je leukste anekdote of herinnering? De vraag of ze het koor zullen missen, kunnen we nu al beantwoorden, want het antwoord daarop was unaniem ‘vanzelfsprekend’.

Guylain Ollevier

1. Gepensioneerd, gemachtigd opzichter voor school.

2. Op de eerste dag.

3. De vriendschap tussen leden.

4. We waren voorbereid op onze afscheidsconcerten. Jammer dat die niet kunnen doorgaan.

Ignace Mispelon

1. Timmerman.

2. Lid sinds het begin.

3. De vriendschap tussen de mannen én de vrouwen.

4. Elk optreden was uniek, soms verrassend. Zelden heb ik een optreden gemist, want in mijn agenda kreeg een optreden voorrang.

Ivan Kemel

1. Gepensioneerd leerkracht lichamelijke opvoeding.

2. In 2002.

3. De sterkte van het koor was dat de vrouwen er ook bij hoorden. We zijn echte vrienden en voelen ons een beetje familie van elkaar.

4. Die keer dat we een optreden gaven en alle toeschouwers die net een kaasbuffet achter de kiezen hadden plat lagen van het lachen, inclusief wijzelf met het koor. Johan had het tussen twee liedjes door over kaasscheten en vleesscheten… Tien minuten hadden we de slappe lach en konden we geen noot meer zingen.

Koen Tryhou

1. Zelfstandig elektricien.

2. Sinds het begin.

3. De zeer bekende liedjes waarop een parodie werd gemaakt.

4. De uitstappen waaraan we heel mooie herinneringen hebben.

Venten op leeftijd die iets doen wat je niet verwacht, dat zorgt voor een verrassingseffect

Pol Vindevogel

1. Zelfstandige tuinonderhoud en chauffeur.

2. Gestart in 2001.

3. De mannen én hun partners stonden volledig achter het koor.

4. Talloze keren stonden we voor een publiek dat ons niet kende, maar voorzichtig kregen we het wantrouwig publiek toch in vuur en vlam voor de eerste pauze.

Frans Vermeersch

1. Landbouwer op rust.

2. Van bij de start.

3. Bekende melodietjes in het West-Vlaams gebracht.

4. Het optreden in Brussel voor Sandy, de dochter van Will Tura.

Kurt Vancouillie

1. Installateur centrale verwarming en sanitair.

2. Ongeveer 19 jaar geleden.

3. We waren en zijn één familie.

4. Een privé-optreden in een feestzaal in Oudenburg. Het publiek was wild enthousiast, liep over de tafels, danste de polonaise. Kortom, alles erop en eraan.

Paul Verstraete

1. Verkoop en plaatsing van zonwering, garagepoorten, rolluiken en automatisatie.

2. Lid sinds september 2004.

3. De samenhorigheid.

4. Als nieuw lid moest ik de tekst en de pasjes bij de nummers op 10 dagen tijd instuderen. Gelukkig had ik met Ivan een goeie mentor. Hij herhaalde de liedjes tot ze mijn oren uitkwamen. Die eerste show in Bovekerke dan nog, het hol van de leeuw is gelukkig goed verlopen.

Marc Maenhoudt

1. Gepensioneerd, levensgenieter.

2. Sinds de start.

3. Leuke muziek met humoristische teksten in het West-Vlaams met daarbij af en toe een ludiek danspasje.

4. Ons eerste optreden tijdens Big Brother met het liedje Betty komt zo. We bestonden 10 dagen en men dacht dat we een kerkkoor waren dat al jaren bestond. De programmaleidster, een Nederlandse was verbaasd en zei ‘Nou zeg, van een carrière gesproken’.

Gerard Roels

1. Gepensioneerd bestuurder.

2. Sinds 2000.

3. Venten op leeftijd die iets doen wat je niet verwacht, dat zorgt voor een verrassingseffect.

4. Jaren geleden mochten we het kampioenlied maken en brengen in Jan Breydel voor Cercle Brugge, dat toen van tweede naar eerste klasse ging. We stonden op de grasmat in onze korte voetbalbroek, ons wit hemd met zwart strikje en groen-zwarte pomponnetjes in de hand. Veel supporters op post, natuurlijk om de spelers te zien en niet om ons te horen. Plots, amper hoorbaar, klonk ons liedje door de geluidsinstallatie van het stadion. Veel te laat ten opzichte van de muziek begonnen wij onze monden te bewegen en onze choreografie te doen. Hilarisch, voor ons en het publiek. Al weten we nog altijd niet zeker of het publiek dit doorhad. Gênant, maar we hebben er wel veel mee gelachen achteraf.

Marc Vanhooren

1. Gepensioneerd marketingmanager.

2. Vanaf het eerste uur, altijd voorzitter geweest van de vzw.

3. Onze sterkte was onze vriendschap en de steun van onze echtgenoten.

4. We hebben zó veel fantastische momenten beleefd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier