‘t Vat van Rodenbach en Plein Publique afgelast, mogelijk krijgen we winterse Batjes

Thomas Dubois

Deze zomer vinden er geen festivals en andere massa-evenementen zoals Rock Werchter en de Gentse Feesten plaats, dat heeft de Nationale Veiligheidsraad deze week beslist. Een ondergrens is er nog niet, maar het is duidelijk dat evenementen met veel volk komende zomer geen goed idee zijn. Dus sneuvelen ook de Batjes, of toch een groot deel.

De Nationale Veiligheidsraad besliste om zeker tot 31 augustus 2020 alle festivals en massa-evenementen af te gelasten. Ook in Roeselare zijn er de komende maanden verschillende van die evenementen, zoals de Batjes, de viering van de Vlaamse en nationale feestdag, West-Vlaanderens Mooiste en Trax Festival tijdens het laatste weekend van augustus.

Geen optredens

De Winkelnacht met bijhorende Kroegentocht sneuvelde al en het staat nu al vast dat de Batjes 2020 er helemaal anders zullen uitzien. “Roeselare is een commerçestad en daarbij zijn de Batjes voor de handelaars erg belangrijk. Na de door de regering genomen maatregelen hebben we beslist om alle evenementen met een zeer grote volkstoeloop af te gelasten. Dan gaat het eerst en vooral over het Vat van Rodenbach, traditioneel de opener op vrijdag van het Batjesweekend. Daarnaast wordt ook het festival Plein Publique, op zaterdag en zondag in het Noordhof, afgelast. Verder bekijken we de komende weken of een Batjes light mogelijk is, maar dat hangt af van de toekomstige verfijning van de maatregelen die de regering aankondigt en de manier waarop we het volk over het centrum kunnen verspreiden.”

Ondersteuning

Uitstel is niet per definitie afstel, want de kans op een winterse editie van de Batjes is er alleen maar groter door geworden.

“In Roeselare zijn ze weerbaar en creatief, ongetwijfeld volgen er tal van leuke initiatieven”

“De afgelopen maanden waren we sowieso al bezig met een brainstorm voor de eventuele organisatie van een wintereditie, gekoppeld aan het kerstgebeuren. De winterse Batjes stonden nog niet helemaal vast, maar door het wegvallen van de normale Batjes is de kans plots een stuk groter geworden. We willen er alles aan doen om de handelaars te stimuleren. De Roeselarenaar is weerbaar en creatief en ongetwijfeld zullen er nog heel wat leuke initiatieven worden genomen. Wie weet kunnen we later op het jaar wel verzamelen rond het Vat van Rodenbach?!”

Over eventuele andere zomerse evenementen kon de burgemeester nog niet veel kwijt. “We hebben verschillende mogelijke scenario’s klaarliggen en het is nu aan ons om te bekijken wat kan en wat niet kan, zodra mogelijk zullen we daar de komende periode over communiceren.”

Geen Natourcriterium

Er komt alvast een Natourcriterium. Niet alleen omdat massa-evenementen niet plaatsvinden, maar ook omdat de Tour dit jaar pas eind augustus start. Normaal zou het Natourcriterium op 21 juli worden gereden, in de nieuwe situatie op 22 september en dat is midden het WK. Moeilijk om toppers te overhalen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.