‘t Stoans Stiksje voert ‘Het Evangelie volgens Marcus’ op in Staden

Toneelvereniging ‘t Stoans Stiksje plant zes voorstellingen van de komedie ‘Het Evangelie volgens Marcus’. Ook dit jaar wordt de opbrengst van de voorstellingen aan het goede doel geschonken.

‘t Stoans Stiksje rekent op heel wat toeschouwers voor ‘Het Evangelie volgens Marcus’. Op de foto herken je Hanne Claeys, Geert Verschoore (regisseur), Noor Verhulst, Stefaan Vancoillie, Jeroen Desseyn, Pieter Bouckaert, Tom Desnouck, Nele Bouckaert, Hanne Verhulst, Hugo Eeckhout en Johan Mestdagh. Souffleur Tom Decleir ontbreekt op de foto. © (foto JCR)

Het Evangelie volgens Marcus is een komedie van Marc Smet en wordt gebracht in een regie van Geert Verschoore.

“Het stuk is ontsproten uit een geschifte geest, met name die van de Heilige Marcus”, lacht woordvoerder Jeroen Desseyn. “Het stuk vertelt eigenlijk het leven van Jezus gezien door de ogen van Marcus, maar dan boordevol anachronismen en met een tikkeltje waanzin. Als je katholiek bent dan helpt dat om het stuk te begrijpen. Als je niet katholiek bent dan helpt dit nog beter. In een eerste laag is het stuk een pretentieloze komedie. Een tweede laag zit vol zoetzure ironie. In een derde laag worden op een licht choquerende, sarcastische manier heilige huisjes gesloopt.”

Opbrengst voor goed doel

“Zoals elk jaar gaat de opbrengst van de voorstellingen naar het goede doel. “Als toneelvereniging hebben we jaarlijks nogal wat financiële middelen nodig om decors, regie, kostuums en andere kosten te kunnen betalen”, weet Jeroen Desseyn. “Gelukkig kunnen we beroep doen op verschillende inkomsten zoals inkomgelden, consumpties en sponsorgelden.”

“Soms vallen de inkomsten beter mee dan verwacht. Bij ‘t Stoans Stiksje kiezen we er sedert vele jaren voor om de overschotten aan een goed doel te schenken. Elk jaar proberen we een project te steunen naargelang onze clubkas het zich kan permitteren. Soms is dat 250 euro, tijdens meer succesvolle jaren lukt het ons om al eens 500 euro te schenken.”

“De keuze van het te steunen project wordt met inspraak van alle leden van ‘t Stoans Stiksje jaar na jaar gemaakt. Zo deden we vorig jaar een schenking aan Lieselot, een meisje met het Rettsyndroom. In 2017 schonken we 250 euro aan de Werkgroep Muco Roeselare, een vereniging die het onderzoek naar mucoviscidose steunt en aan het project ‘Samen kansen bouwen’ van het Dienstencentrum Gid(t)s. In 2016 konden we 250 euro schenken aan ‘Warme Kerst’, een initiatief op kerstavond voor minderbedeelden in Staden en konden we nog eens 250 euro aan ‘Lakosta for Charity’ geven, organisatie waarbij er gelopen wordt voor het goede doel.”

“In een derde laag worden op een licht choquerende, sarcastische manier heilige huisjes gesloopt”

“Naast ons jaarlijks steunend project is er ons permanent project Foster Parents. Daarbij ondersteunen we Mbalo Cisse, een jongen van 11 die samen met zijn twee broers en zus in een klein dorpje in Senegal woont. Mbalo heeft geen makkelijk leven. Hij woont in een strooien hutje en drinkbaar water is pas op 4 kilometer te vinden. De jongen is niet ongelukkig in zijn dorp. De inwoners hebben er een vreedzaam en rijk gevuld leven. Toch hopen we met onze ondersteuning de levensomstandigheden van ons Plankind en zijn familie wat te verbeteren. Tot 2006, het jaar waarin hij 18 werd, steunden we via Foster Parents een andere Senegalese jongen.”

‘t Stoans Stiksje voert Het Evangelie volgens Marcus op in Het SWOK in de Ooststraat 4a op vrijdag 7, zaterdag 8, donderdag 13 en vrijdag 14 februari, telkens om 20 uur. Op zondag 9 februari vindt om 10 uur een aperitiefvoorstelling plaats waarbij er kan genoten worden van een aperitiefje. Na de voorstelling is ook een frituur aanwezig. Op zaterdag 15 februari is er om 20 uur een ‘special edition’ voorstelling. Daarbij wordt na de voorstelling een hapje en een drankje voorzien.

Kaarten kosten 8 euro. Voor de aperitiefvoorstelling betaal je 10 euro en voor de ‘special edition’ voorstelling 12 euro. Kinderen jongen dan 12 jaar komen er gratis in, met uitzondering voor de special edition waar voor kinderen jonger dan 12 jaar 6 euro dient neergeteld te worden.

Online kaarten bestellen

Kaarten kunnen online aangeschaft worden via www.stoansstiksje.be. Je kan via het systeem dit jaar voor het eerst zelf je plaatsen kiezen en ontvangt na betaling onmiddellijk je tickets.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.