’t Oostgoed krijgt label ‘100 % West-Vlaams’: “Hier kun je zelf je vruchten plukken”

Thijs Demeulenaere tussen zijn groenten.© GF
Thijs Demeulenaere tussen zijn groenten.© GF
Wouter Vander Stricht

’t Oostgoed krijgt het label ‘100 % West-Vlaams’, naast nog twee andere hoevebedrijven uit onze regio. Thijs Demeulenaere (33) startte drie jaar geleden op de ouderlijke boerderij zijn eigen project op. “Mensen kunnen hier zelf vruchten komen plukken.”

In de landelijke Oosthoekstraat in Ardooie begint Thijs Demeulenaere zijn verhaal: “Ik vroeg mijn ouders, die hier een gemengd bedrijf runnen, drie jaar geleden om een stuk land te mogen gebruiken. Ik wou namelijk mijn eigen project uitbouwen.” Thijs creëerde zijn eigen grote zelfplukmoestuin. In drie serres en op het land ernaast kunnen de groentjes naar hartenlust groeien.

Biologisch

“We telen volledig biologisch”, aldus de Ardooienaar. “De erkenning daarvoor laat drie jaar op zich wachten. Uiteraard kun je hier enkel seizoensgroenten kopen, je kunt ook zelf komen mee plukken. Verser kan het dus niet, ze komen recht van het veld . Op woensdag en zaterdag kun je hier terecht en het is ook een leuke bezigheid met het gezin.”

“Je kunt hier niet alleen zelf plukken, maar we verkopen hier ook groentepakketten. Ik denk dat we al een 50-tal gezinnen hebben die hier vast hun groenten komen kopen. Sinds vorig jaar ben ik hier voltijds bezig en ook mijn vrouw Stefanie De Groote helpt al mee. Er is hier veel werk, maar we doen het met liefde voor de stiel. Elke job die je graag doet, is een zegen, maar ik heb het geluk buiten te kunnen werken. En als het dan eens wat minder weer is, dan kan ik in de serres terecht.”

Nieuwe groenten

’t Oostgoed belevert geen winkels, maar in de verpakkingsarme winkel Bokaal in Tielt kun je wel de groentjes verkrijgen. “We hebben uiteraard de courante groenten als tomaat en sla, ook de zoete aardappel die al wat meer geïntegreerd is. Maar ook minder bekende groenten als flower sprouts, paarse broccoli of boerenkool groeit hier bij ons. Je kan hier dus ook nieuwe zaken leren kennen en zelf staan we open voor nieuwigheden.”

Op de 1,5 hectare kan boer Thijs een grote variëteit aanbieden. Enkele kippen gebruikt hij als onkruidverdelgers. “ De erkenning met het label streekproducent is een opsteker. Het is ook wat extra reclame, we zijn immers erg landelijk gelegen en de mensen moeten hun weg naar hier vinden. Maar begint dus aardig te lukken”, besluit Thijs Demeulenaere.

Meer info over ‘t Oostgoed in Ardooie en wat recepten vind je op www.oostgoed.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.